De opbouw van een verwijzing naar een Nederlandse uitspraak is als volgt:
Instantie1 datum, ECLI + eventueel, publicatiebron jaar/publicatienummer óf jaar, pagina's.
Voorbeelden:
HR 4 november 2014, ECLI:NL:HR:2014:3113, NJ 2015/139.
Tips
Let op
Hieronder wordt uitgelegd hoe je op basis van een verwijzing kunt zoeken naar uitspraken in de diverse databanken.
Rechtspraak.nl is de site van de rechtspraak in Nederland. Je kunt hier uitspraken vinden vanaf 1999.
Staat in een verwijzing naast het ECLI (of LJN) geen andere publicatiebron, dan is de uitspraak meestal alleen te vinden via Rechtspraak.nl.
Via het zoekscherm kun je zoeken met ECLI (of LJN). Klik je op Uitgebreid uitspraken zoeken dan kun je een datum en/of een instantie opgeven. Tevens kun je kiezen om te zoeken in gepubliceerde of in alle uitspraken.
Hieronder zie je een afbeelding van het uitgebreide zoekscherm voor jurisprudentie.
Oefening
Probeer in Rechtspraak.nl eens de volgende uitspraak te vinden
Hof Arnhem-Leeuwarden 9 april 2015, ECLI:NL:GHARL:2015:2577.
Rechtsorde is een zoekmachine, waarmee databanken als rechtspraak.nl, Kluwer Navigator en OpMaat tegelijkertijd doorzocht kunnen worden.
In het algemene zoekveld is het mogelijk om te zoeken met de vindplaats in tijdschriften (bijvoorbeeld NJ 2014/321) en ECLI.
Kies je links van het zoekveld voor jurisprudentie en vervolgens rechts voor uitgebreid zoeken dan krijg je extra zoekvelden te zien als zaaknummer, ECLI/LJN, en datum uitspraak. Door onder de zoekvelden op Voorspecificaties te klikken, krijg je nog meer keuzemogelijkheden waaronder Bronnen en Instanties.
Hieronder zie je een afbeelding van het uitgebreide zoekscherm voor jurisprudentie.
Waarschuwing
Niet alle uitspraken zijn digitaal beschikbaar. Zeker bij oudere uitspraken zul je papieren bronnen moeten raadplegen. Zie hiervoor het tabblad Papieren uitgaven.
Oefening
Probeer in Rechtsorde eens de volgende uitspraak te vinden:1
HR 7 april 2009, ECLI:NL:HR:2006:AU6934, RvdW 2006/369; NJ 2006/244; JA 2006/83 m.nt. W.H. van Boom.
Klik hier voor mogelijke uitwerkingen
In Kluwer Navigator is jurisprudentie te vinden die gepubliceerd is in (jurisprudentie)tijdschriften van Wolters Kluwer. Raadpleeg de Tijdschriftenlijst Bibliotheek Rechtsgeleerdheid om na te gaan of, en zo ja, vanaf wanneer een tijdschrift in Kluwer Navigator beschikbaar is.
Je kunt op de homepage zoeken met de vindplaats in tijdschriften (bijvoorbeeld NJ 2014/321) of ECLI.
Klik je op zoekfilter U itgebreid zoeken dan kun je bij Soort informatie aangeven dat je zoekt naar jurisprudentie en heb je de zoekvelden Vindplaats en ECLI ter beschikking.
Hieronder zie je een afbeelding van het uitgebreide zoekscherm.
Oefening
Probeer in Kluwer Navigator eens de volgende uitspraak te vinden:1
HR 26 november 2013, ECLI:NL:HR:2013:1431, NJ 2014/62 m.nt. N. Keijzer.
Klik hier voor mogelijke uitwerkingen
In OpMaat is jurisprudentie te vinden die gepubliceerd is in (jurisprudentie)tijdschriften van Sdu. Raadpleeg de Tijdschriftenlijst Bibliotheek Rechtsgeleerdheid om na te gaan of, en zo ja, vanaf wanneer een tijdschrift in OpMaat beschikbaar is.
Je kunt o.a. zoeken met ECLI/LJN, instantie en uitspraakdatum. Je kunt een specifieke bron selecteren door bij Bron op het pijltje rechts van het zoekveld te klikken en vervolgens de gewenste titel aan te klikken.
Wil je met de vindplaats (d.w.z. publicatiebron jaar/publicatienummer) zoeken dan kun je deze intypen tussen dubbele aanhalingstekens in de algemene zoekbalk. Voorbeeld: "jor 2013/22". Eventueel kun je bij het scherm Uitgebreid zoeken een vinkje zetten bij Jurisprudentie.
Hieronder zie je een afbeelding van d
e zoekvelden bij Jurisprudentie.
Oefening
Probeer in OpMaat eens de volgende uitspraak te vinden:1
RvS 2 oktober 2013, ECLI:NL:RVS:2013:1376, JB 2013/221 m.nt. G. Overkleeft-Verburg.
Klik hier voor mogelijke uitwerkingen
Niet alle jurisprudentie is digitaal beschikbaar. Vooral oudere uitspraken zijn alleen op papier te raadplegen. Via RUQuest of de Tijdschriftenlijst Bibliotheek Rechtsgeleerdheid kun je nagaan welke tijdschriften in Nijmegen aanwezig zijn.