Skip to Main Content

Open Educational Resources

Deze library guide (libguide) is primair bedoeld voor docenten van de Radboud Universiteit, die zich willen verdiepen in de mogelijkheden van open leermaterialen om hun onderwijs mee te verrijken.

Archief nieuwsberichten

  • Podcastseries over Statistiek en Meertaligheid in edusources

    Bij digitale leermaterialen denkt men al snel aan MOOCs of kennisclips. Maar podcast afleveringen kunnen ook een waardevolle bijdrage leveren aan kennisverspreiding.

    In de afgelopen periode zijn er twee podcastseries van (oud-) Radboud onderzoekers toegevoegd aan edusources, het landelijk platform van open digitale leermaterialen. En twee losse afleveringen waar een Radboud medewerker te gast aanschoof.

     

    Statistiek

    Roel Willems, projectleider en senior wetenschappelijk onderzoeker bij het SCP, weet op bewonderingswaardige wijze statistiek uit te leggen zonder daarbij plaatjes te hoeven gebruiken. De serie Audiostatistiek telt 20 afleveringen. Hierin komen onderwerpen als de T-toets, effectgrootte en Bayesiaanse statistiek aan bod.

     

    Meertaligheid

    Taalwetenschapper Sharon Unsworth zette in 2019 de podcastserie Kletsheads op, een podcast voor ouders, leerkrachten en logopedisten. Wat kun je verwachten als je je kinderen meertalig opvoedt? Wat is belangrijk? Wat helpt de taalontwikkeling van je kinderen en wat niet? In elke aflevering bespreekt Sharon, zelf moeder van twee kinderen (beide meertalig, natuurlijk), met een andere deskundige de wetenschap achter de taalontwikkeling van meertalige kinderen. Onderweg zijn er praktische tips, horen we van kinderen hoe het is om op te groeien met twee of meer talen, en wordt er gesproken met ouders en professionals over hun ervaringen met meertalige kinderen. De podcast is in 2019 gestart in het Nederlands en sinds 2020 is de podcast ook beschikbaar in een volledige Engelstalige editie. De Engelstalige afleveringen zullen spoedig worden toegevoegd in edusources.

    [tekst loopt verder onder illustratie]

    Koloniale geschiedenis

    Informatiespecialist en historicus Jeroen Bos schoof tweemaal bij de serie His and Herstory Podcast aan om te praten over thema’s in de koloniale geschiedenis. Eén aflevering gaat over het schenken van exotische dieren in de vroegmoderne tijd, in het bijzonder de Aziatische olifanten Hans en Parkie aan stadhouder Willem V. Een tweede aflevering gaat over een VOC-kaart van het Indiase dorp Bimilipatnam en (koloniale) cartografie in bredere zin.

     

    Contact

    Heb je als Radboud docent zelf een podcast serie opgezet? Of heb je als gast meegewerkt aan een podcast? Het Radboud Open Education Team komt graag met je in contact om deze breder te delen via edusources.

    Geen podcast, maar wel een kennisclip, open textbook, MOOC, of powerpoint die je breder en open zou willen delen? Uiteraard ondersteunt het team je ook om deze in edusources te plaatsen.

  • Ben jij bezig om open leermaterialen verder te brengen binnen jouw onderwijsinstelling? En zou je willen samenwerken met andere onderwijsprofessionals die voor dezelfde uitdaging staan? Of ben je benieuwd wat er de komende jaren allemaal op de planning staat rond digitale leermaterialen? Kom dan dinsdag 27 juni naar Utrecht voor de SURF Communitydag open leermaterialen. Interessant voor docenten, onderwijsondersteuners, communitymanagers, projectmedewerkers en beleidsmakers. Voor meer informatie en inschrijving: https://www.surf.nl/agenda/communitydag-open-leermaterialen

  • Op woensdag 7 juni verzorgden Monique Schoutsen en Jeroen Bos van het Radboud Open Education Team een presentatie over Open Leermaterialen tijdens de medewerkerslunch bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De menukaart Open Leermaterialen werd enthousiast ontvangen. Docenten stelden goede, kritische vragen over het hergebruik van eigen onderwijsmaterialen door anderen. Een sessie op jouw faculteit of vakgroep? We komen graag langs. Neem contact met ons voor het inplannen van een presentatie!
  • Gedurende de gehele open education week (van 6-10 maart 2023), stond Team Open Education met een balie op de eerste verdieping van de universiteitsbibliotheek om de meerwaarde van edusources toe te lichten.
  • Op 10 maart 2023 presenteerde de Radboud Universiteit (Monique Schoutsen, Nver Avetisian en Marieke Ceelaart) het open pedagogy project dat ze samen met Radbouddocent Miriam Groen-Vallinga hadden opgezet tijdens een webinar van SURF over open pedagogy.  Bekijk de sessie hier terug: Highlights webinar 10 maart 2023