UB-gids Medische Wetenschappen: Bronnen

Cochrane Library is gericht op klinisch onderzoek. De database bevat fulltext systematic reviews, controlled trials (CENTRAL) en health technology assessments (HTA) van hoge kwaliteit.
Bereik: 1992 - heden (Cochrane reviews) / 1946 - heden (CENTRAL), maandelijkse updates
Gerelateerde databases: PubMed / MEDLINE, Embase

Embase is één van de grootste databases voor biomedische artikelen. Vooral handig om literatuur te vinden over geneesmiddelen, chemicaliën en medische apparatuur. Vanaf 2010 worden ook de Medline records in de database opgenomen.
Bereik: 1974 - heden, dagelijkse updates (conference abstracts van 2009 heden)
Zelfstudiemodule: Embase LibGuide
Gerelateerde databases: PubMed / MEDLINE, Cochrane Library, Web of Science

MEDLINE is een biomedische databank, waarvan de inhoud praktisch gelijk is aan PubMed. Medline heeft een andere zoekinterface en meer geavanceerde zoekopties.
Bereik: 1946 - heden, dagelijkse updates
Gerelateerde databases: Embase, Cochrane Library, Web of Science

PubMed is een gratis toegankelijke database en de meest geraadpleegde database voor biomedische artikelen. De inhoud is praktisch identiek aan Medline. PubMed heeft een andere zoekinterface en zoekmogelijkheden.
Bereik: 1946 - heden, dagelijkse updates
Zelfstudiemodules: PubMed Basis, PubMed Geavanceerd
Gerelateerde databases: Embase, Cochrane Library, Web of Science

Het Web of Science van Clarivate Analytics bevat de Web of Science Core Collection (vanaf 1945-...) met verwijzingen naar internationale tijdschriftartikelen, conferentieverslagen, boeken en hoofdstukken uit boeken uit alle wetenschapsgebieden.
De gegevens van acht citatie-indexen zijn opgenomen:
- Science Citation Index Expanded
- Social Sciences Citation Index
- Arts and Humanities Citation Index
- Conference Proceedings Citation Index - Science (CPCI-S)
- Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities (CPCI-SSH)
- Book Citation Index - Science (BKCI-S)
- Book Citation Index - Social Science & Humanities (BKCI-SSH)
- Emerging Sources Citation Index
Chemische indexen:
- Current Chemical Reactions (CCR-EXPANDED)
- Index Chemicus (IC)
Bijzonder aan citatie-indexen is, dat kan worden opgezocht in welke later verschenen tijdschriftartikelen een publicatie wordt aangehaald.
Bereik: dagelijkse updates

Let op: Wanneer je als student/medewerker van de Radboud Universiteit/Radboudumc attenderingen creëert en/of bij het opslaan van informatie in Web of Science, vraagt Clarivate om een persoonlijk account aan te maken. Als je ervoor kiest om een persoonlijk account aan te maken, ligt de verantwoordelijkheid wat betreft deze Verwerking van Persoonsgegevens bij jou als student/medewerker zelf.

Zelfstudiemodule: Web of Science Help, Web of Science Platform: Training Resources
Gerelateerd: Journal Citation Reports

CINAHL is de Cumulative Index to Nursing & Allied Health Literature, dit is een database op het gebied van verpleegkunde en paramedische wetenschappen: o.a. ergotherapie, fysiotherapie, revalidatietherapie, logopedie.
Bereik: 1982 - heden, wekelijkse updates
Gerelateerde databases: PubMed, NAZ (verpleegkunde), PEDro (fysiotherapie)

Invert is een database met Nederlandstalige artikelen op het gebied van de verpleegkunde (uit Vlaanderen en Nederland). De referenties komen uit belangrijke Nederlandse verpleegkundige tijdschriften en mededelingen van vakverenigingen.
Bereik: 1993 - heden
Gerelateerde database: NAZ, CINAHL

NAZ is een database met Nederlandstalige artikelen op het gebied van de geneeskunde, zorg en verpleegkunde. De referenties komen uit circa 150 Nederlandse tijdschriften.
Bereik: 2000 - huidig
Gerelateerde databases: Invert, CINAHL

PEDro is een gratis toegankelijke database op het gebied van fysiotherapie. Het bevat trials, systematic reviews en klinische richtlijnen. Alle trials worden beoordeeld door het Centre for Evidence-Based Physiotherapy, The George Institute for Global Health (Australië).
Gerelateerde databases: PubMed / Medline, CINAHL, Cochrane Library

Actueel overzicht van psychodiagnostische testbeoordelingen door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN).

Bevat o.a. de DSM-5 (2013) en de DSM-5-TR Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Text Revision (2022), samengesteld door American Psychiatric Association (APA).

ERIC (Educational Resources Information Center) bevat verwijzingen naar internationale tijdschriftartikelen, rapporten (ED-nummers) en boeken op het gebied van het onderwijs en pedagogische wetenschappen.
Bereik: 1965 - heden, maandelijkse updates
Zelfstudiemodule: ERIC

Uitgebreide database met internationale wetenschappelijke literatuur op het gebied van psychologie en van de psychologische aspecten van aanverwante disciplines zoals geneeskunde, psychiatrie, verpleegkunde, sociologie, onderwijs en opvoeding, farmacologie, fysiologie, taalkunde, communicatie en antropologie.
Bevat verwijzingen en abstracts:
- van artikelen uit meer dan 2.000 tijdschriften
- van proefschriften in meer dan 30 talen
- van Engelstalige boeken en boekhoofdstukken
Bereik: 1806 - heden, wekelijkse updates
Zelfstudiemodule: PsycINFO Basis
Gerelateerde databases: PubMed, Web of Science

PTSDpubs is een database met verwijzingen naar literatuur over PTSS (PTSD) en andere trauma-artikelen.
Bereik: 1871 - heden, maandelijkse updates
Gerelateerde databases: PsycINFO, PubMed

Uitgebreide database met verwijzingen en abstracts van internationale, wetenschappelijke tijdschriftartikelen uit meer dan duizend belangrijke tijdschriften, conference papers, boekbesprekingen en Amerikaanse dissertaties op het gebied van sociologie en aanverwante disciplines in de maatschappij- en gedragswetenschappen, zoals antropologie, psychologie, onderwijs, opvoeding en communicatie. Geciteerde referenties zijn opgenomen sinds 2002.
Bereik: 1952 - heden, maandelijkse updates
Gerelateerde databases: International Bibliography of the Social Sciences (IBSS), Web of Science

RTECS: Registry of Toxic Effects of Chemical Substances. Een database met chemicaliën en hun toxische eigenschappen. Gezocht kan worden op systematische of triviale naam, molecuulformule, op trefwoord of op CAS-nr. (niet op structuur).
Gerelateerd: PubChem, TOXNET

In Google Scholar staan verwijzingen naar wetenschappelijke publicaties op alle vakgebieden en in allerlei vormen (bijv. tijdschriftartikelen en preprints). Een groot aantal publicaties is vrij online beschikbaar.
Citatiegegevens van de publicatie (wie verwijst hiernaar) zijn te vinden bij Geciteerd door.
Handleiding: Connect Google Scholar to the University Library

Deze portal met onderzoeksinformatie van Nederlandse instellingen is door de UKB en SURF geïnitieerd als opvolger van NARCIS.
Gerelateerde database: Radboud Repository

Uitgebreide verzameling verwijzingen en abstracts van dissertaties en scripties, multidisciplinair en internationaal maar voornamelijk uit de Verenigde Staten. Preview van de eerste 24 pagina's is beschikbaar voor de meeste publicaties.
Bereik: 1637 - heden

RUQuest is een zoekmachine voor de collectie van de UB Nijmegen en voor collecties van andere bibliotheken wereldwijd.
RUQuest bevat gedrukte en digitale boeken, tijdschriften, tijdschriftartikelen, boekhoofdstukken en meer.
Fulltext publicaties zijn te openen via de knop Volledige tekst bekijken.
Tutorial: RUQuest

Van tijdschriften in de Science Citation Index en de Social Sciences Citation Index worden grootheden gepubliceerd die te maken hebben met citaties van artikelen uit deze tijdschriften. De bekendste grootheid is de impactfactor die beschouwd kan worden als een maat voor het aantal citaties dat een artikel gemiddeld in een tijdschrift ontvangt.
Zelfstudie: Training video's
Gerelateerde database: Web of Science

Klinische diagnostiek is een Nederlandstalige database op het gebied van de diagnostiek van ziektes. Het bevat informatie over o.a. differentiaal diagnoses en relevante laboratoriumonderzoeken. Zoek op ziekte, chemische stofnaam, ICPC-2 of ICD-10 code.

NHG standaarden is een database voor klinische richtlijnen in de eerstelijnsgeneeskunde uitgegeven door het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Gerelateerd: National Guideline Clearinghouse (V.S.), Richtlijnendatabase Federatie Medisch Specialisten

Trip is een database gericht op klinisch onderzoek. Naast klinische studies, systematic reviews en richtlijnen bevat TRIP ook ander materiaal zoals plaatjes, videos en patiëntbrochures.
Gerelateerde databases: PubMed, Cochrane Library

UpTodate is een database voor evidence-based klinische besluitvorming. Het bevat actuele en praktische informatie over de diagnostiek en behandeling van ziektes. Deze expert reviews zijn gebaseerd op een ruime selectie medische tijdschriften.
Gerelateerd: Cochrane Library, OMMBID, Harrison's Principles of Internal Medicine

Nexis Uni is een database met fulltext artikelen uit Nederlandse dagbladen (zowel landelijk als regionaal), buitenlandse kranten en Nederlandse opinietijdschriften.
Bereik: circa 1990 - heden, dagelijkse updates
Handleidingen: Krantenartikelen zoeken, Nexis handleiding, LexisNexis zoekcommando's handleiding

Statistieken van het officiële Europese bureau voor de Statistiek - Eurostat. Je vindt er thematisch geordende statistieken en beleidsindicatoren op het gebied van bevolking, immigratie, werkgelegenheid, toerisme, duurzame ontwikkeling etc. Onderzoekers kunnen toegang verkrijgen tot de onderliggende microdata. Neem contact op met het NSM bibliotheekteam voor meer informatie over het aanvraagproces.

Elektronische databank van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met statistische informatie over Nederland. Het is mogelijk zelf tabellen en grafieken samen te stellen, te printen of te downloaden.
Zelfstudiemodule: Demonstratiefilmpje
Gerelateerd: Eurostat

Van Dale online woordenboeken bevat:

• Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal - de Dikke Van Dale
  
• Van Dale Groot woordenboek Hedendaags Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Engels / Engels-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Duits / Duits-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Frans / Frans-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Spaans / Spaans-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Italiaans / Italiaans-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Portugees / Portugees-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Zweeds / Zweeds-Nederlands
  
• Van Dale Taalhandboek Nederlands
  
• Van Dale Taalhandboek Engels
  
• Synoniemen
  
• Spellinghulp
  
• Juridisch (Fockema Andreae's Juridisch woordenboek)