Skip to Main Content

UB-gids Medische Wetenschappen: Citeren en plagiaat

Alle diensten en bronnen die de medische bibliotheek kan bieden

  Plagiaat

Wat is plagiaat?

Plagiaat is het overnemen van gegevens uit andermans werk zonder correcte bronvermelding. Plagiaat is intellectuele diefstal en wordt in de wetenschap gezien als een vorm van fraude.

Hoe kunt u plagiaat voorkomen?

 • Parafraseren - In eigen woorden ideeën of teksten van een ander weergeven.
  Bronvermelding is verplicht.
 • Refereren - Vermelden van ideeën, methoden of bevindingen van anderen.
  Bronvermelding is verplicht.
 • Citeren - De tekst van iemand anders letterlijk overnemen. Bij letterlijk citeren moet gebruik worden gemaakt van aanhalingstekens.
  Bronvermelding is verplicht.

Meer weten over plagiaat? Volg de e-learning Plagiaat - hoe vermijd je dat.

  Beoordelen van bronnen

Peer review

Van de boeken en tijdschriften die aangeboden worden door de Universiteitsbibliotheek kun je ervan uitgaan dat deze betrouwbaar zijn. Artikelen in wetenschappelijke tijdschriften ondergaan peer review vóór publicatie. Een artikel dat ter publicatie aangeboden wordt aan een tijdschrift wordt eerst door andere onderzoekers binnen hetzelfde vakgebied (=peers) beoordeeld (=review).


Betrouwbaarheid online bronnen

Nu 'fake news' en 'alternative facts' steeds vaker de ronde doen, is het goed om (online) bronnen kritisch te beoordelen.
Bekijk het onderstaande filmpje van Johnson and Wales University Library (5:27) met tips waar je op kunt letten om de betrouwbaarheid van de aangeboden informatie te kunnen beoordelen.

  Bronvermelding

Bronnen vermelden, waarom?

Bekijk het onderstaande filmpje van North Carolina State University Libraries (1:54) voor een korte uitleg over het nut en waarom van bronvermelding.


Vancouver stijl

Binnen de medische wetenschappen wordt de Vancouver stijl veel gebruikt voor de opmaak van referenties. Hier zie je een voorbeeld:voorbeeld referentie Vancouver stijl

Volume staat doorgaans voor jaargang; 2011 was het 21e jaar dat het tijdschrift Trends in cell biology (Trends Cell Biol) werd uitgegeven. Dit artikel werd in 2011 (21e jaargang) gepubliceerd.
Issue staat voor aflevering, vaak de nummering binnen een jaar(gang). Omdat Trends Cell Biol een maandblad is, staat dit artikel in de uitgave van december.

Voor meer informatie zie:

  Referentie software

Er zijn diverse referentieprogramma's die je kunnen helpen met de bronvermelding tijdens het schrijven van artikelen en verslagen: EndNote, Mendeley etc.

Vanuit de servicedesk ICT van het Radboudumc wordt het programma EndNote ondersteund. Indien je andere software wilt gebruiken, is de Medische Bibliotheek altijd bereid om met je mee te denken over de mogelijkheden.


EndNote is een programma om literatuurreferenties te verzamelen en gebruiken in een verslag of artikel.

Leren werken met EndNote?

 • De Medische Bibliotheek geeft regelmatig workshops EndNote. Ben je met een groep van minimaal 5 cursisten? Dan kun je ook een workshop 'op maat' aanvragen via Ask Your Librarian.
 • Voor zelfstudie zijn er diverse EndNote e-learning en handleidingen beschikbaar.
 • Als student en/of medewerker van het Radboud kun je gratis EndNote software verkrijgen. Voor meer informatie zie de pagina faciliteiten.