Skip to Main Content

Reaxys: Synthesis planner

Informatie over chemische zoekmachine Reaxys

Synthese plan opslaan

Het is in Reaxys mogelijk om je eerder gemaakte Synthese plan op te slaan. Dit kan door boven aan het scherm te klikken op de Save knop.

 

Let op: Reaxys slaat je synthese plan op als een .JSON bestand. Dit type bestand is een text-based bestand dat op zich zelf geen informatie verstrekt als je het leest. Mocht je dit synthese plan later willen inzien en eventueel uitbreiden dan kan je middels de import knop het .JSON inladen. 

Synthese plan exporteren

Aangezien het opslaan via de save knop dus geen bestand geeft wat extern ingelezen kan worden kan het handiger zijn om je syntheseplan op een andere manier op te slaan. Dit is mogelijk door je syntheseplan te exporteren naar een ander bestandstype, bijvoorbeeld PDF. Dit kan met behulp van de export-knop.

Let op: een geconverteerd bestand kan niet opnieuw worden ingelezen in Reaxys en kan dus niet verder worden uitgebreid als je hier op een ander tijdstip mee wilt doorgaan. Het kan dus handig zijn om je plan zowel te exporteren als op te slaan als .JSON bestand. 

Wat kun je met de Synthesis planner?

Met de Synthesis planner kun je een syntheseroute ontwerpen aan de hand van literatuur die in Reaxys te vinden is. Dit kan automatisch - Autoplan: Reaxys kiest verschillende routes - of handmatig - Manually: je kiest zelf welke gevonden reacties je in je ontwerp wilt hebben.

Stap 1 - Voeg je product toe
Voer een zoekactie uit in Reaxys naar de structuur die je wilt synthetiseren. Klik op het pictogram met de kleine boomdiagram, er verschijnt nu een menu waar je kan kiezen tussen Manually (je selecteert zelf welke reacties er in je plan moeten komen) of Autoplan (Reaxys kiest zelf, jij geeft aan hoeveel verschillende routes er gemaakt mogen worden). 

Stap 2 - Geef aan hoe uitgebreid je plan moet worden (Autoplan)
Als je nog niet veel weet over je syntheseplan en Reaxys een voorstel wil laten doen kan het verstandig zijn de functie Autoplan te selecteren. Vervolgens verschijnt er een menu:

 

Je kan hier bepalen hoeveel alternatieve syntheseplannen (indien mogelijk) Reaxys op moet stellen voor het te synthetiseren product. Door de hoeveelheid alternatieve takken en het maximaal aantal stappen te veranderen is het mogelijk complexiteit in het syntheseplan aan te brengen of te beperken. Tip: Bij minder bekende, ingewikkelde structuren is het handig om te beginnen met een laag aantal Max. alternative branches, hiermee voorkom je zeer uitgebreide synthese plannen en houd je makkelijker overzicht.

Om het mogelijk te maken voor het programma om een totale opbrengst te berekenen vraagt Reaxys je ook om een standaard opbrengst in te stellen voor reactiestappen waarvoor dit niet bekend is of niet is aangegeven in de literatuur. 

Stap 3 - Analyseer de reacties
Hieronder is een synthesisplan weergegeven voor Aspirine, automatisch gegenereerd door Reaxys.

  1. Door te klikken op de 3 puntjes kan je meer informatie achterhalen over deze omzetting binnen je syntheseplan. Hier kan je onder andere literatuur opvragen van onderzoekers die deze reactie al ooit hebben uitgevoerd en lezen welke condities geschikt zijn voor de desbetreffende reactie. Het percentage bij deze reactie is de opbrengst van de reactie met de hoogste Reaxys Ranking score. 
  2. Het kan voorkomen dat een van de reactanten die wordt gebruikt in het opgestelde syntheseplan niet commercieel verkrijgbaar is of niet beschikbaar is bij jouw onderzoeksinstituut. Het is dan mogelijk om een syntheseplan toe te voegen in het bestaande syntheseplan door opnieuw te klikken op het boomdiagram pictogram. Hierdoor wordt het syntheseplan uitgebreid, dit kan je blijven doen tot dat er slechts reactanten zijn die wel beschikbaar zijn.