Skip to Main Content

Reaxys: Query builder

Informatie over chemische zoekmachine Reaxys

Wat kun je met de Query builder?

 

 

Met de query builder kun je al je gewenste zoektermen combineren. Waar je bij de Quick search niet meer dan 2 dingen kunt combineren (structuur en tekst), kun je met de Query builder zeer gestructureerd een complexe zoekstrategie opstellen.

Net zoals met de Quick search optie word je uiteindelijk doorverwezen naar de resultaten pagina, waarin je de resultaten op een slimme manier met elkaar kan vergelijken en analyseren. Voor meer uitleg over de gevonden resultaten, navigeer naar het tabblad Resultaten.

Voorbeeld

Uitleg Fields, Forms & History

Rechtsboven in het zoekmenu binnen de Query Builder heb je de keuze om te kiezen uit Fields, Forms en History

Fields
Binnen het tabblad "Fields" vind je talloze velden die je zoekstring kunnen specificeren. Door te klikken op een van deze velden voeg je ze toe aan je zoekstring en wordt dit veld in een blok toegevoegd in het midden van je scherm. Hoe meer blokken je toevoegt hoe specifieker je zoekstring. De verschillende blokken zijn altijd aan elkaar gekoppeld met behulp van verschillende operatoren (bv. AND, OR etc. zie de box hiernaast).

Forms
Bij "Forms" vind je standaard zoekformulieren voor veelgebruikte zoekacties, bijvoorbeeld Natural Product of Spectra. Dit zijn vooraf gemaakte zoekstrings waarin meerdere "Fields" aan elkaar gekoppeld zijn.‚Äč

History
Hier vind je jouw meest recente zoekacties. Voor niet geregistreerde gebruikers kan je hier al je zoekacties terug vinden die je tijdens deze zoeksessie hebt ingevuld. Let op: als je gedurende langere tijd andere dingen doet waarbij je geen gebruik maakt van Reaxys (je werkt bijvoorbeeld aan je verslag) dan kan deze zoeksessie verlopen zonder dat je de webpagina tussentijds hebt afgesloten. Om te voorkomen dat je je vorige zoekacties kwijt raakt: zorg ervoor dat je je zoekactie ofwel direct exporteert naar een ander bestand of dat je je registreert als gebruiker, zodat de zoekopdrachten voor een langere tijd worden opgeslagen.
 

Operatoren in Query Builder

AND, OR, NOT en PROXIMITY, NEAR en NEXT

Na het opbouwen van je Query door verschillende zoekelementen toe te voegen kun je de manier van je zoekstring nog verder specificeren met behulp van verschillende operatoren. Standaard wordt de Booleaanse operator AND gebruikt zodat alleen resultaten gevonden worden waar beide zoektermen in staan. Door op deze operator te klikken kan deze echter worden veranderd in andere operatoren.

Vul je meerdere trefwoorden in een veld in dan wordt hier door Reaxys automatisch de operator PROXIMITY aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat ingevoerde termen ook vlakbij elkaar staan in de literatuur. 

Een overzicht van de verschillende operatoren en hun functies zijn hieronder in het overzicht weergegeven. (Engels) De realtief nieuwe operatoren NEAR en NEXT staan eronder uitgelegd.

NEAR: de zoektermen staan maximaal 3 termen van elkaar (in wilekeurige richting)

NEXT: de zoektermen staan maximaal 3 termen van elkaar en in dezelfde volgorde als dat ze in de query staan.