Skip to main content

UB-gids Rechtsgeleerdheid: hoe vindt u boeken in de bibliotheek?

Overzicht van juridische literatuur, rechtsbronnen en informatie ten behoeve van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek

Hoe vindt u juridische boeken in de bibliotheek?

Via RUQuest kunt u zoeken naar boeken die in één van de vestigingen van de universiteitsbibliotheek aanwezig zijn.

U kunt uw zoektermen in de algemene zoekbalk intypen. Klikt u op geavanceerd zoeken dan kunt u (tegelijkertijd) gebruik maken van diverse extra zoekvelden en zoekmogelijkheden.

Bekijkt u maar eens de diverse mogelijkheden in onderstaand scherm (u kunt in dit scherm scrollen en links aanklikken). Mocht u willen kunt u een zoekopdracht uitvoeren.

Tips voor het zoeken

  • wij raden aan om alleen met de achternaam van de auteur te zoeken
  • wilt u op onderwerp zoeken, kiest u dan bij geavanceerd zoeken voor de optie Onderwerp
    Met de optie Trefwoord zoekt u door de hele beschrijving van de publicatie
  • de plaatscode van het boek staat bij Beschikbaarheid onder Signatuur achteraan
  • er is een uitgebreide Handleiding RUQuest beschikbaar
     

 

Extra tip voor het zoeken op onderwerp
In de bibliotheek staan de boeken volgens een systematische indeling op onderwerp opgesteld. U kunt ook naar een bepaalde rubriek in de bibliotheek gaan en kijken wat er aan boeken in de kast staat. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar boeken over het Nederlandse personen- en familierecht dan kunt u terecht bij de rubriek 'H.nl.30'.

Inleiding

Wilt u weten of een boek ook digitaal beschikbaar is dan heeft u diverse mogelijkheden tot uw beschikking. Deze staan hieronder beschreven.

 

Juridische e-boekenlijst Bibliotheek Rechtsgeleerdheid

Op de Home-pagina van de UB-gids Rechtsgeleerdheid en onder het tabblad Bronnen vindt u de lijst met juridische e-boeken. De publicaties in de lijst zijn alfabetisch op titel gerangschikt. Wij raden aan om voor Nederlandse juridische e-boeken met deze lijst te starten omdat niet alle titels via RUQuest te vinden zijn.

Klik hier voor een oefening

 


RUQuest

Via RUQuest kunt u zoeken naar juridische elektronische boeken. Dit gaat vooral goed voor buitenlandse boeken. Nederlandse e-boeken worden lang niet altijd gevonden.

U kunt uw zoektermen in de algemene zoekbalk intypen. Klikt u op geavanceerd zoeken dan kunt u (tegelijkertijd) gebruik maken van diverse extra zoekvelden en zoekmogelijkheden. Is een boek elektronisch beschikbaar dan ziet u de knop Online toegang. Door hierop te klikken, komt u veelal direct bij de elektronische uitgave.

Er is een uitgebreide Handleiding RUQuest beschikbaar

 


Internet

Mocht u een boek niet kunnen vinden in RUQuest of de lijst met juridische e-boeken van de Bibliotheek Rechtsgeleerdheid dan kunt u ook op het internet gaan zoeken. Ook bijdragen in boeken zijn zo wel eens te vinden.

Tip
Zoek met titel en auteur van het boek, waarbij u de titel tussen dubbele aanhalingstekens zet, bijvoorbeeld: "Automatisch contracteren" Voulon.

Oefening
Probeert u via onderstaande zoekbalk maar eens het bovengenoemde voorbeeld te vinden.

In RUQuest zoekt u standaard alleen in de collectie van de RU. U kunt uw zoekgebied uitbreiden naar bibliotheken wereldwijd als u niets gevonden heeft.

Heeft u wel iets gevonden, maar niet het boek dat u zoekt, dan kunt u via Geavanceerd zoeken aangegeven bij Bibliotheek dat u wilt zoeken in de collecties van Libraries in the Netherlands of Libraries Worldwide.

 

Ziet u bij een titel staan In bezit van: Libraries in the Netherlands dan kunt u het boek in de meeste gevallen aanvragen bij een andere bibliotheek via de knop IBL aanvraag. Hiervoor heeft u een IBL-account nodig (InterBibliothecair Leenverkeer, zie pagina Aanvragen Elders).


Staat er niet In bezit van: Libraries in the Netherlands maar ziet u alleen de mededeling Bibliotheken wereldwijd, dan is het in de meeste gevallen ook mogelijk het boek aan te vragen (zie pagina Aanvragen Elders). Echter, dit duurt vaak lang en kost meer. U kunt overwegen een aanschafsuggestie te doen.

Loading ...