LibGuides: Verpleegkunde: Databanken

Belangrijkste databanken op verpleegkundig gebied

CINAHL This link opens in a new window
Verpleegkunde, paramedisch; artikelen

CINAHL is de Cumulative Index to Nursing & Allied Health Literature, dit is een database op het gebied van verpleegkunde en paramedische wetenschappen: o.a. ergotherapie, fysiotherapie, revalidatietherapie, logopedie.
Bereik: 1982 - heden, wekelijkse updates
Gerelateerde databases: PubMed, NAZ (verpleegkunde), PEDro (fysiotherapie)
Invert: Index van de Nederlandstalige Verpleegkundige Tijdschriftliteratuur This link opens in a new window
Verpleegkunde; artikelen

Invert is een database met Nederlandstalige artikelen op het gebied van de verpleegkunde (uit Vlaanderen en Nederland). De referenties komen uit belangrijke Nederlandse verpleegkundige tijdschriften en mededelingen van vakverenigingen.
Bereik: 1993 - heden
Gerelateerde database: NAZ, CINAHL
NAZ: Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg This link opens in a new window
Verpleegkunde; artikelen

NAZ is een database met Nederlandstalige artikelen op het gebied van de geneeskunde, zorg en verpleegkunde. De referenties komen uit circa 150 Nederlandse tijdschriften.
Bereik: 2000 - huidig
Gerelateerde databases: Invert, CINAHL
PubMed This link opens in a new window
Biomedisch; artikelen

PubMed is een gratis toegankelijke database en de meest geraadpleegde database voor biomedische artikelen. De inhoud is praktisch identiek aan Medline. PubMed heeft een andere zoekinterface en zoekmogelijkheden.
Bereik: 1946 - heden, dagelijkse updates
Zelfstudiemodules: PubMed Basis, PubMed Geavanceerd
Gerelateerde databases: Embase, Cochrane Library, Web of Science

Meer databanken

Verpleegkundige protocollen en richtlijnen

Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) heeft een eigen databank met diverse richtlijnen en protocollen
Nursing is een tijdschrift waar ook veel richtlijnen en protocollen worden beschreven

Handleidingen / e-learning modules databanken

CINAHL
Op de website van de Medische Bibliotheek kun je uitleg over CINAHL vinden:
- Klik hier voor de handleiding om te zoeken in CINAHL
- Klik hier voor een instructiefilmpje van CINAHL

NAZ: Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg
Om te leren zoeken in de NAZ kun je gebruik maken van de Zoektips op de website van de NAZ

PubMed
Om te leren zoeken in PubMed kun je gebruik maken van de PubMed Basis module, de PubMed Geavanceerd module of de PubMed LibGuide

Meer modules en handleidingen

Proefschriften Verpleegkunde

Deze site maakt de wetenschappelijke kennis over verpleegkunde uit Nederland en Vlaanderen toegankelijk voor studenten, docenten, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.

Proefschriftenverpleegkunde.nl

Gepromoveerden en promovendi worden uitgenodigd om hun dissertaties hier aan te melden.