Skip to Main Content

LaTeX en BibTeX: Home

Hoe schriijf ik een artikel in LaTeX en voeg de bibliografie met BibTeX toe

Wat is LaTeX?

LaTeX (uitspraak: la-tech; traditioneel geschreven als \mathrm{L\!\!^{{}_{\scriptstyle A}} \!\!\!\!\!\;\; T\!_{\displaystyle E} \! X}) is het meest gebruikte pakket met macro's voor TeX, ontworpen door Leslie Lamport in 1984. De macro's uit dit pakket zorgen ervoor dat men op een eenvoudigere manier dan met zuivere TeX, teksten kan opmaken. LaTeX wordt vooral gebruikt om wetenschappelijke teksten op te maken en is te verkrijgen via CTAN servers.

Bron : Wikipedia

In deze LibGuide gaan we verder niet heel diep in op de commando's voor LaTeX. Daarvoor zijn er genoeg handleidingen en boeken beschikbaar. We besteden  wel aandacht voor het opmaken van literatuurlijsten,  verwijzen in de tekst en het gebruik van stijlen  met behulp van LaTeX en BibTeX.

Wat is BibTeX?

BibTeX is een tool en bestandsformaat om literatuurlijsten aan te maken en te gebruiken binnen LaTeX-documenten.

BibTeX is gemaakt door Oren Patashnik en Leslie Lamport in 1985.

Middels BibTeX kan men in een LaTeX-document referenties aanhalen om automatisch een literatuurlijst in het document te plaatsen. Met verschillende bibliografie-stijlen kan men de lay-out van de referenties in de tekst en van de literatuurlijst zelf snel en consequent veranderen.

Bron: Wikipedia

Installatie

Om een literatuurlijst met BibTeX aan te maken kun je  het programma JabRef installeren:

Uitleg over dit programma in de tab JabRef.

Het is ook mogelijk om een online LaTeX-editor te gebruiken, bv. Overleaf (voorheen ShareLateX). Uitleg onder de tab Overleaf

Hulp nodig?

Of kom langs bij de informatiebalie van de Library of Science voor een persoonlijke instructie.

Boek