Skip to Main Content

UB-gids Filosofie: Hulp bij...

Alle UB-diensten en bronnen op het gebied van Filosofie

E-learning

Voor je studie heb je allerlei vaardigheden nodig. Bibliotheekvaardigheden horen daar ook bij. Er zijn verschillende zelfstudiemodules, digitale gidsen en video's om je bibliotheekvaardigheden bij te spijkeren.
Bekijk het aanbod:

 

Workshops en begeleiding

Is er iets waar je hulp bij nodig hebt? Kun je een boek of artikel niet vinden? Wil je begeleiding bij het doen van literatuuronderzoek? 

We helpen je graag!  
                          

  • Je kunt een afspraak te maken met een bibliotheekmedewerker voor gratis individuele begeleiding. Het voordeel hiervan is dat je sowieso een bibliotheekmedewerker vanuit je eigen vakgebied te spreken krijgt en dat er meer tijd is voor jouw vraag. De informatie hiervoor is te vinden onder Locatie & Contact (tabblad bovenaan), of neem contact met ons op via Ask Your Librarian
  • Of schrijf je in voor één van de gratis bibliotheekworkshops die worden gegeven op de verschillende bibliotheeklocaties.

Research data management

Research Data Management houdt in dat je op een gestructureerde manier de data van je onderzoek of paper bewaart, zowel tijdens je onderzoek als erna. Ook voor de geesteswetenschappelijke studies heb je te maken met onderzoeksdata. Bij onderzoeksdata kun je denken aan kwantitatieve data, maar ook de bronnen voor je archiefonderzoek of literatuuronderzoek, resultaten van een enquête, informatie uit interviews en bijvoorbeeld afbeeldingen zijn allemaal onderzoeksdata. 

Het is belangrijk om onderzoeksdata goed op te slaan in verband met wetenschappelijke integriteit. Maar, misschien nog wel belangrijker, het komt je eigen onderzoek ten goede als je data veilig en geordend zijn opgeslagen, zeker als je werkt met privacy gevoelige data. Door je onderzoeksdata goed te beheren bespaar je tijd en zorg je ervoor dat alles veilig wordt bewaard. Zo voorkom je dat je data kwijtraakt of versies van je paper verliest en heb je een goed overzicht van alle stappen die je hebt gezet. Hoe je dit allemaal doet is te leren in de zelfstudiemodule Datamanagement voor studenten.

                                   

Lenen

  • Alles over het lenen van boeken, en inzien van tijdschriften in de Universiteitsbibliotheek Nijmegen.
     
  • Heb je vragen over het lenen, verlengen, of reserveren van een boek? Of kun je een boek niet vinden? Kom langs bij de Servicebalie in de Centrale Bibliotheek (tegenover de hoofdingang), of stel je vraag via Ask Your Librarian
     
  • Is een boek niet aanwezig in de Universiteitsbibliotheek Nijmegen? Je kunt boeken dan via Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) aanvragen uit een andere bibliotheek in Nederland. Het is ook mogelijk om boeken aan te vragen bij bibliotheken buiten Nederland. Klik op de links voor meer informatie over IBL en internationale aanvragen. Als het boek dat je nodig hebt relevant zou kunnen zijn voor de collectie, kan je een aanschafsuggestie indienen via dit formulier

                        

Schrijven / verwijzen

  • Schrijfhulp
    Heb je hulp nodig bij het schrijven van een essay, paper of scriptie?
    Het Radboud Writing Lab kan je daarbij helpen.
    Je vindt het RWL in het Erasmusgebouw, begane grond.
     
  • Boeken over academisch schrijven en scriptie schrijven
    In deze RUQuest-lijst vind je nuttige boeken en ebooks over het schrijven van je scriptie, en boeken over academisch schrijven in het algemeen, beschikbaar bij de universiteitsbibliotheek.

 

                                   

 

  • Referentiestijlen
    Er zijn verschillende manieren waarop je kunt verwijzen. Per vakgebied kan het verschillen welke referentiestijl gebruikt moet worden. Vraag altijd aan je docent welke referentiestijl je moet gebruiken. 

FTR-studenten dienen bijvoorbeeld de Chicago Manual of Style te gebruiken. De Chicago Manual of Style is online beschikbaar, maar er is ook een toegankelijke Handleiding Chicago Manual of Style beschikbaar. Studenten van Letteren worden vaak geadviseerd om volgens de MLA-style te verwijzen: Modern Language Association Citation Style.

  • Referentiemanager software
    Om referenties te beheren kun je software gebruiken die literatuurverwijzingen en bijbehorende referentielijsten aan een tekst toevoegt in de referentiestijl die gewenst is. 
    De bibliotheek biedt ondersteuning in het gebruik van verschillende referentiemanagers. ​Er zijn zelfstudiemodules voor EndNote en Mendeley. Ook worden er regelmatig instructies verzorgd voor EndNote en Mendeley. Bekijk het actuele overzicht.

     
  • Plagiaat voorkomen
    Bij het schrijven van een tekst is het belangrijk om te verwijzen naar de teksten waarop je je baseert. Als je dit niet doet, loop je kans dat je plagiaat pleegt. Leer meer over het voorkomen van plagiaat in deze e-learning module.