Het author-date verwijzingssysteem wordt vooral gebruikt voor de bètawetenschappen (zoals natuurkunde, biologie en wiskunde) en de sociale wetenschappen (onder andere psychologie en antropologie), maar ook voor analytisch geörienteerde filosofie. Volgens dit systeem wordt in de lopende tekst naar de bronnen verwezen. Aan het einde van het paper wordt een referentielijst gegeven.
In de verwijzingen in de lopende tekst worden de achternaam van de auteur genoemd, met daarachter het jaar waarin het werk gepubliceerd is en eventueel een paginanummer. De verwijzing in de tekst staat tussen haken, en komt meestal vóór de interpunctie. Alleen in het geval van een langer citaat, komt de verwijzing na de afsluitende punt van het citaat.
De verwijzingen in de literatuurlijst zijn geënt op de verwijzingen uit systeem I: Notes and Bibliography. In de meeste gevallen volstaat een herordening van de elementen in de verwijzing om een juiste verwijzing te maken. Het publicatiejaar hoort volgens systeem II: Author-Date References direct na de auteur, in plaats van na de uitgeverij. Voor de overige elementen, gelden meestal dezelfde regels.
Een aantal algemene regels:
De verwijzing in de tekst bestaat minimaal uit de achternaam van de auteur(s) en het jaar van publicatie. Eventueel gevolgd door een komma en een paginanummer.
De verwijzing in de tekst komt meestal voor de interpunctie, behalve na een lang citaat. Dan komt de verwijzing na de afsluitende punt van het citaat.
In de bibliografie worden de verschillende elementen van de verwijzing van elkaar gescheiden met punten.
In de tekst komt de verwijzing doorgaans voor de interpunctietekens.
(Achternaam 2017)
(Achternaam 2017, paginanummer)
(Van der Heiden 2014)
Het is volgens deze verwijzingsstijl ook toegestaan om de achternaam van de auteur te noemen, gevolgd door het jaar van publicatie tussen haken. Bijvoorbeeld in de volgende vorm:
Van der Heiden (2014) stelt dat ...
Achternaam, Voornaam. jaar van publicatie. Titel in Cursief Schrift: Ondertitel. Plaats van uitgave: Uitgeverij.
Van der Heiden, Gert-Jan. 2014. Ontology after Ontotheology: Plurality, Event, and Contingency in Contemporary Philosophy. Pittsburgh: Duquesne University Press.
Tot en met drie auteurs noem je ze allemaal in de verwijzing in de lopende tekst.
(Achternaam en Achternaam jaartal)
(Achternaam, Achternaam, en Achternaam jaartal)
Bij vier of meer auteurs noem je in de verwijzing in de tekst slechts de eerste auteur, gevolgd door et al. (et alia: en anderen):
(Achternaam et al. jaartal)
In de literatuurlijst begin je met de achternaam van de eerste auteur, gevolgd door een komma en de voornaam. Bij de volgende auteurs komt eerst de voornaam en dan de achternaam. Je noemt alle auteurs. Dit ziet er als volgt uit:
Achternaam, Voornaam, Voornaam Achternaam, en Voornaam Achternaam. jaartal. Titel in Cursief Schrift: Ondertitel. Plaats van uitgave: Uitgeverij.
In de verwijzingen in de tekst noem je de auteur en niet de vertaler.
(Achternaam van auteur jaartal)
(Schleiermacher 1977)
In de literatuurlijst noem je eerst de auteur en pas na de titel noem je de redacteur of vertaler.
Achternaam, Voornaam. jaartal. Titel in Cursief Schrift. Redactie Voornaam Achternaam. Plaats van uitgave: Uitgeverij.
Achternaam, Voornaam. jaartal. Titel in Cursief Schrift. Vertaald door Voornaam Achternaam. Plaats van uitgave: Uitgeverij.
Schleiermacher, Friedrich. 1977. Hermeneutics: the Handwritten Manuscripts. Vertaald door Heinz Kimmerle. Missoula: Scholars Press for the American Academy of Religion.
(Redacteur en Redacteur, jaartal)
(Magnus en Higgins, 1996)
Achternaam, Voornaam, en Voornaam Achternaam. Jaartal. Titel in cursief schrift. Plaats van uitgave: Uitgeverij.
Magnus, Bernd, en Kathleen Higgins. 1996. The Cambridge Companion to Nietzsche. Cambridge: Cambridge University Press.
(Auteur jaartal)
(Smith 2001)
Achternaam, Voornaam. jaartal. "Titel van het hoofdstuk." In Titel van het boek, paginanummers hoofdstuk. Plaats: Uitgeverij.
Smith, Mark. 2001. "The Traits of Deities." In The Origins of Biblical Monotheism: Israel's Polytheistic Background and the Ugaritic Texts, 83-103. Oxford: Oxford University Press.
(Achternaam auteur jaartal)
Achternaam, Voornaam. jaartal. "Titel van het hoofdstuk." In Titel van het boek, redactie Voornaam Achternaam, paginanummers hoofdstuk. Plaats: Uitgeverij.
Schweitzer, Friedrich. 2002. "Social Constructionism and Religious Education: Towards a New Dialogue." In Social Constructionism Theology, edited by Chris Hermans, Gerrit Immink, Aad de Jong, and Jan van der Lans, 171-185. Leiden: Brill.
(Achternaam auteur jaartal)
(Schweitzer 2002)
Achternaam, Voornaam of initialen. "Titel van het Hoofdstuk." In Hele Titel en Ondertitel Cursief, redactie Voornaam of initialen Achternaam, paginanummers. Plaats van Uitgave: Uitgeverij, jaar van uitgave.
Schweitzer, Friedrich. 2002. "Social Constructionism and Religious Education: Towards a New Dialogue." In Social Constructionism Theology, edited by Chris Hermans, Gerard Immink, Aad de Jong, and Jan van der Lans, 171-185. Leiden: Brill, 2001.
In de tekst verwijs je naar een artikel als volgt:
(Auteur jaartal)
(Caston 1999)
Het is volgens deze verwijzingsstijl ook toegestaan om de achternaam van de auteur te noemen, gevolgd door het jaartal van de publicatie tussen haken. Bijvoorbeeld in de volgende vorm:
Volgens Caston (1999) moeten we naar de logische structuur van Aristoteles' argument kijken om te weten of hij een distictie maakt tussen verschillende zielen of tussen verschillende faculteiten van de ziel.
Een verwijzing naar een artikel in een tijdschrift vereist (tenminste een gedeelte) van de onderstaande informatie:
Achternaam, Voornaam. Jaartal. "Titel van het artikel." Titel tijdschrift cursief vol. (nr.): pagina's artikel. DOI.
Caston, Victor. 1999. "Aristotle's Two Intellects: A Modest Proposal." Phronesis 44 (3): 199-227. https://doi.org/10.1163/15685289960500033.
Author-Date References leent zich niet goed om te verwijzen naar een encyclopedie. In hoofdstuk 15 staan geen richtlijnen voor het verwijzen naar een encyclopedie. De voorbeelden hieronder zijn afgeleid van de voorbeelden en richtlijnen uit hoofdstuk 14 Notes and Bibliography. Verwijzingen in de bibliografie zijn geen probleem, maar de verwijzingen in de tekst zijn problematisch als er geen auteur staat vermeld bij de lemmata van de encyclopedie.
Titel van de Encyclopedie Cursief. 1e ed. Plaats van Uitgave, Uitgeverij, jaar van publicatie.
Titel van de Encyclopedie Cursief. 1e ed. Plaats van Uitgave, Uitgeverij, jaar van publicatie. URL of DOI.
Als de encyclopedie bestaat uit substantiële lemmata waarvan de auteur bekend is, kan het relevant zijn om ook de auteur te noemen van het artikel uit de encyclopedie. Voorbeelden hiervan zijn de uitgebreide artikelen in de Stanford Encyclopedia of Philosophy en de Encyclopedia of Christianity Online. Als de auteur van het lemma in de verwijzing komt te staan, ziet de verwijzing eruit zoals een verwijzing naar een bijdrage aan een boek met meerdere auteurs.
(Auteur jaartal)
Achternaam, Voornaam of initialen. jaartal. "Titel van lemma." In Titel van de Encyclopedie. Publicatiegegevens encyclopedie. Publicatiegegevens artikel of moment van raadplegen. DOI of URL.
Het is vaak voldoende om de website in de tekst te noemen, of een verwijzing in de tekst op te nemen. Omdat websites vaak van inhoud veranderen, wordt aangeraden om het moment van raadplegen, of het moment waarop de website het laatst aangepast is te vermelden.
De volgende elementen kunnen in de verwijzing:
(Eigenaar of Auteur jaartal)
Eigenaar of Auteur. jaartal. "Titel van de pagina of een beschrijving van de pagina." Datum herziene versie/raadplegen. URL.