Skip to Main Content

Embase: Zoeken op Woord

Deze LibGuide biedt een overzicht van de diverse (zoek)mogelijkheden van de biomedische databank Embase op het Ovid platform.

Waarom zoeken op woord?

Een sensitieve search in Embase bouw je op met Emtree termen en zoekacties op woord. Door (aanvullend) te zoeken op woorden die voorkomen in bijv. titel en abstract vind je ook de nieuwste artikelen en artikelen over onderwerpen, waarvoor er geen goede Emtree term is.

Zoekvelden

In Embase kun je aangeven in welke velden (bijv. titel, auteur, tijdschrift) je wilt zoeken naar een woord. Omdat je het volledige artikel niet kunt doorzoeken op woorden, zijn de titel, abstract en auteurstrefwoorden de belangrijkste inhoudelijke velden van een artikel; deze velden vertellen waar het artikel over gaat.

Door een zoekterm in te typen gevolgd door de veldcode zoek je in het opgegeven veld naar jouw zoekterm.

*Voorheen werd de veldcode .kw. gebruikt. Sinds 15-09-2021 is dit gewijzigd naar .kf.
Zoekveld Veldcode Voorbeeld
titel .ti. influenza.ti.
abstract .ab. influenza.ab.
auteurstrefwoord (author keyword)* .kf. influenza.kf.

Tip

  1. Veldcodes combineren met een komma
    Voorbeeld: Met influenza.ti,ab,kf. vind je artikelen met het woord influenza in de titel, abstract en/of als auteurstrefwoord.
  2. Embase zoekt standaard op frases
    Voorbeeld: life quality.ti. vindt artikelen met life quality (woorden staan precies in deze volgorde) in de titel. Wil je ook quality life vinden? Dan moet je deze synoniem toevoegen of je kunt de ADJn operator gebruiken (Zie box: Booleaanse operatoren).
  3. Artikelen over een specifiek geneesmiddel of medisch apparaat vinden?
    Embase heeft hiervoor extra veldcodes die je kunt gebruiken bijv. .tn. voor drug trade name en .dv. voor device trade name.

VideoVia Search Fields vind je de veldcodes en omschrijvingen van alle doorzoekbare velden in Embase. Voor meer informatie kun je de Search Fields Tutorial (3:23) van Ovid bekijken. Screenshot Search Fields

.mp. veld
Wanneer je geen veldcode aangeeft en Map Term to Subject Heading niet staat aangevinkt, gaat Embase breed zoeken met de veldcode .mp. (multi-purpose).
In Embase staat .mp. voor title, abstract, keyword, original title, heading word, floating subheading word, drug trade name, drug manufacturer, device trade name, device manufacturer, candidate term word.

Synoniemen

Wanneer je op woord zoekt, is het belangrijk dat je ook zoekt met de verschillende synoniemen van een begrip: enkelvoud, meervoud, Britse vs. Amerikaanse spelling, andere benamingen etc.

TipIs er een Emtree term voor het onderwerp? In de thesaurus (Zie pagina: Emtree > Thesaurus) kun je suggesties opdoen voor relevante synoniemen. Deze staan onder het kopje [Used for].

Truncatie & wildcards

Een aantal tekens heeft een speciale functie in Embase:


Met een asterisk * kun je zoeken op woordvariaties. Embase zoekt dan naar woorden die beginnen met de woordstam, aangevuld met 0 tot oneindig aantal tekens. * kun je alleen aan het einde van een woord gebruiken. Je mag meerdere woorden met een * combineren.
Bijvoorbeeld: gene* vindt gene, genes, genetic maar ook generation; en gene* therap* vindt gene therapies, en ook genetic therapy.


Een hekje # staat voor 1 teken. # kun je aan het einde van een woord gebruiken of in een woord.
Bijvoorbeeld: wom#n vindt women en woman; dog# vindt dogs, maar niet dog.


Het vraagteken ? staat voor 0 of 1 teken. ? kun je aan het eind van een woord gebruiken of in een woord.
Bijvoorbeeld: tumo?r vindt tumour en tumor; microscop? vindt microscope, microscopy, maar niet microscopes.

Alléén zoeken op woord is niet genoeg, waarom?

Vaak is er een verschil tussen hoe een begrip omschreven wordt door de auteurs en degene die op zoek is naar literatuur. Wanneer je alleen zoekt op woord heb je altijd kans dat je artikelen mist. screenshot pollen allergy Emtree vs .ti,ab,kw.

 

 

 

 

 


In bovenstaand voorbeeld zie je dat er 7673 artikelen zijn met de Emtree term pollen allergy, maar waar de frase pollen allergy niet voorkomt in de titel, abstract of als auteurstrefwoord. Hier kunnen relevante artikelen bij zitten die je mist als je alleen op woord zoekt.