Skip to Main Content

Embase: Emtree

Deze LibGuide biedt een overzicht van de diverse (zoek)mogelijkheden van de biomedische databank Embase op het Ovid platform.

Wat is Emtree?

Emtree is de verzameling gestandaardiseerde trefwoorden specifiek voor Embase.

 • Emtree termen worden aan artikelen toegevoegd om de inhoud van een artikel op een uniforme manier te beschrijven.
 • Wanneer artikelen opgenomen worden in Embase, worden er automatisch (mbv een algoritme) Emtree termen aan toegevoegd. De automatisch toegekende Emtree termen worden vervolgens handmatig gecontroleerd en bijgewerkt door de indexeerders van Embase.

Waarom zoeken met Emtree?

Wanneer je zoekt op Emtree term vind je (alle) artikelen over het onderwerp, zonder dat de woordkeuze van de auteur daar een bias in heeft.

Pollen DandelionVoorbeeld: Door te zoeken op de Emtree term pollen allergy vind je alle artikelen over hooikoorts, ook als het in het artikel hay fever of pollen sensitivity genoemd wordt. Zou je alleen op het woord pollen allergy zoeken, dan zou je deze artikelen missen.

Alléén zoeken met Emtree is niet genoeg, waarom?

 • Nieuwste artikelen kunnen ontbreken
  Nieuwe artikelen zijn in eerste instantie alleen automatisch geïndexeerd. Deze (voor)indexatie met Emtree termen kan fouten bevatten. Door aanvullend te zoeken op woorden in bijv. de titel en abstract, verklein je de kans op het missen van relevante artikelen.
 • Geen bestaande Emtree term
  Soms is er geen Emtree term voor het onderwerp waar je naar op zoek bent. Dan is het belangrijk om (aanvullend) te zoeken op de relevante termen in bijv. titel en abstract.

Een sensitieve search in Embase bouw je op met Emtree termen en zoekacties op woord (Zie volgende pagina: Zoeken op Woord).

Emtree term vinden, selecteren en ermee zoeken

In de Advanced Search staat Map Term to Subject Heading standaard aangevinkt. Hiermee gaat Embase zoeken naar relevante Emtree terms. Als voorbeeld zoeken we op influenza.

Screenshot Advanced Search - Emtree term zoeken

Vervolgens toont Embase een lijst met Emtree term suggesties. Kies de Emtree term die het beste bij jouw onderwerp past. Wanneer je op een Emtree term klikt, krijg je er meer informatie over te zien in de thesaurus.

Screenshot Emtree terms suggesties

De thesaurus toont extra informatie over een Emtree term:

 • [Used For] - hieronder staan de synoniemen die onder een Emtree term geschaard worden
 • Broader terms - overkoepelende, bredere Emtree termen
  Bijv. Influenza is een type orthomyxovirus infection en ook een type respiratory tract infection.
 • Narrower terms - specifiekere, smallere Emtree termen
  Bijv. Influenza kun je onderverdelen in verschillende subtypes, waaronder influenza A, influenza B, etc.

Screenshot thesaurus influenza

 • Explode
  Door Explode aan te vinken zoek je met de aangevinkte Emtree term (Influenza) én alle narrower terms.
  Bijv. In dit geval vind je ook artikelen over swine influenza.
 • Focus
  Met Focus kun je inperken; je vindt dan alleen artikelen waarin de Emtree term het hoofdonderwerp is.
  Voor een eerste verkennende search raden wij aan om deze optie niet te gebruiken.

TipDoor broader en narrower terms te bekijken, kun je soms een geschiktere Emtree term vinden en/of ideeën opdoen voor aanvullend relevante Emtree termen.

Subheadings zijn invalshoeken waarmee je een Emtree term kunt inperken. Voor een eerste verkennende search raden wij aan om niet in te perken met subheadings. Wanneer je hier niets aanklikt, neemt Embase automatisch alle subheadings mee.

Screenshot subheadings

Klik op Search History om de zoekgeschiedenis te tonen. Een emtree term kun je herkennen aan de slash / aan het eind. De exp voor de Emtree term betekent dat je ook zoekt op alle narrower terms (Zie tab: 3. Thesaurus).

Overigens, wanneer je de gewenste Emtree term kent, dan kun je ook direct op de Emtree term zoeken door bijv. exp influenza/ in te typen in de zoekbalk.

Screenshot Search History

Demo: zoeken met Emtree (4:32)

Info Bekijk het bovenstaand filmpje voor een demo: zoeken met thesaurustermen (zoals Emtree) op het Ovid platform. In het filmpje wordt als voorbeeld MeSH in MEDLINE gebruikt. Voor Emtree in Embase werkt dit hetzelfde. Je kunt de demo ook full screen afspelen.