UB-gids Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde: Bronnen

ERIC (Educational Resources Information Center) bevat verwijzingen naar internationale tijdschriftartikelen, rapporten (ED-nummers) en boeken op het gebied van het onderwijs en pedagogische wetenschappen.
Bereik: 1965 - heden, maandelijkse updates
Zelfstudiemodule: ERIC

Uitgebreide database met internationale wetenschappelijke literatuur op het gebied van psychologie en van de psychologische aspecten van aanverwante disciplines zoals geneeskunde, psychiatrie, verpleegkunde, sociologie, onderwijs en opvoeding, farmacologie, fysiologie, taalkunde, communicatie en antropologie.
Bevat verwijzingen en abstracts:
- van artikelen uit meer dan 2.000 tijdschriften
- van proefschriften in meer dan 30 talen
- van Engelstalige boeken en boekhoofdstukken
Bereik: 1806 - heden, wekelijkse updates
Zelfstudiemodule: PsycINFO Basis
Gerelateerde databases: PubMed, Web of Science

Het Web of Science van Clarivate Analytics bevat de Web of Science Core Collection (vanaf 1945-...) met verwijzingen naar internationale tijdschriftartikelen, conferentieverslagen, boeken en hoofdstukken uit boeken uit alle wetenschapsgebieden.
De gegevens van acht citatie-indexen zijn opgenomen:
- Science Citation Index Expanded
- Social Sciences Citation Index
- Arts and Humanities Citation Index
- Conference Proceedings Citation Index - Science (CPCI-S)
- Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities (CPCI-SSH)
- Book Citation Index - Science (BKCI-S)
- Book Citation Index - Social Science & Humanities (BKCI-SSH)
- Emerging Sources Citation Index
Chemische indexen:
- Current Chemical Reactions (CCR-EXPANDED)
- Index Chemicus (IC)
Bijzonder aan citatie-indexen is, dat kan worden opgezocht in welke later verschenen tijdschriftartikelen een publicatie wordt aangehaald.
Bereik: dagelijkse updates

Let op: Wanneer je als student/medewerker van de Radboud Universiteit/Radboudumc attenderingen creëert en/of bij het opslaan van informatie in Web of Science, vraagt Clarivate om een persoonlijk account aan te maken. Als je ervoor kiest om een persoonlijk account aan te maken, ligt de verantwoordelijkheid wat betreft deze Verwerking van Persoonsgegevens bij jou als student/medewerker zelf.

Zelfstudiemodule: Web of Science Help, Web of Science Platform: Training Resources
Gerelateerd: Journal Citation Reports

Uitgebreide database met verwijzingen en abstracts van internationale, wetenschappelijke tijdschriftartikelen uit meer dan duizend belangrijke tijdschriften, conference papers, boekbesprekingen en Amerikaanse dissertaties op het gebied van sociologie en aanverwante disciplines in de maatschappij- en gedragswetenschappen, zoals antropologie, psychologie, onderwijs, opvoeding en communicatie. Geciteerde referenties zijn opgenomen sinds 2002.
Bereik: 1952 - heden, maandelijkse updates
Gerelateerde databases: International Bibliography of the Social Sciences (IBSS), Web of Science

Communication Abstracts bevat verwijzingen naar tijdschriftartikelen, boeken en boekhoofdstukken op het gebied van communicatiewetenschap en massamedia.
Bereik: 1977 - heden, tweemaandelijkse updates
Gerelateerde database: PsycINFO (mediapsychologie)

PubMed is een gratis toegankelijke database en de meest geraadpleegde database voor biomedische artikelen. De inhoud is praktisch identiek aan Medline. PubMed heeft een andere zoekinterface en zoekmogelijkheden.
Bereik: 1946 - heden, dagelijkse updates
Zelfstudiemodules: PubMed Basis, PubMed Geavanceerd
Gerelateerde databases: Embase, Cochrane Library, Web of Science

RUQuest is een zoekmachine voor de collectie van de UB Nijmegen en voor collecties van andere bibliotheken wereldwijd.
RUQuest bevat gedrukte en digitale boeken, tijdschriften, tijdschriftartikelen, boekhoofdstukken en meer.
Fulltext publicaties zijn te openen via de knop Volledige tekst bekijken.
Tutorial: RUQuest

In Google Scholar, you can find references to academic publications in many different disciplines and forms (e.g. journal articles and preprints). A lot of these publications are available freely online.
Citation data of the publication (who cites who in Google Scholar) can be found at 'Cited by'.
Manual: Connect Google Scholar to the University Library

Uitgebreide verzameling verwijzingen en abstracts van dissertaties en scripties, multidisciplinair en internationaal maar voornamelijk uit de Verenigde Staten. Preview van de eerste 24 pagina's is beschikbaar voor de meeste publicaties.
Bereik: 1637 - heden

Nexis Uni is een database met fulltext artikelen uit Nederlandse dagbladen (zowel landelijk als regionaal), buitenlandse kranten en Nederlandse opinietijdschriften.
Bereik: circa 1990 - heden, dagelijkse updates
Handleidingen: Krantenartikelen zoeken, Nexis handleiding, LexisNexis zoekcommando's handleiding

Digitaal archief met bachelor- en masterscripties van de Radboud Universiteit.

De Radboud Repository bevat de (open access) wetenschappelijke output van de Radboud Universiteit, waaronder de digitaliseerde proefschriften vanaf de oprichting van de universiteit in 1923.
Introductievideo: Radboud Repository in a nutshell

Deze portal met onderzoeksinformatie van Nederlandse instellingen is door de UKB en SURF geïnitieerd als opvolger van NARCIS.
Gerelateerde database: Radboud Repository

Bevat o.a. de DSM-5 (2013) en de DSM-5-TR Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Text Revision (2022), samengesteld door American Psychiatric Association (APA).

Actueel overzicht van psychodiagnostische testbeoordelingen door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN).

Van Dale online woordenboeken bevat:

• Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal - de Dikke Van Dale
  
• Van Dale Groot woordenboek Hedendaags Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Engels / Engels-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Duits / Duits-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Frans / Frans-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Spaans / Spaans-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Italiaans / Italiaans-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Portugees / Portugees-Nederlands
  
• Van Dale Nederlands-Zweeds / Zweeds-Nederlands
  
• Van Dale Taalhandboek Nederlands
  
• Van Dale Taalhandboek Engels
  
• Synoniemen
  
• Spellinghulp
  
• Juridisch (Fockema Andreae's Juridisch woordenboek)

Omvat de dataverzameling, technieken, theorien, ontwerpen, applicaties, histories en implicaties van het toewijzen van numerieke waarden aan sociale verschijnselen.

Encyclopedia of Substance Abuse Prevention, Treatment, & Recovery is een naslagwerk gericht op lichamelijke verslaving en methodes voor de preventie en behandeling van middelenmisbruik.

Het platform Beeld en Geluid op School bevat film- en audiomateriaal voor po, vo, mbo, hbo & wo. De media zijn geschikt voor onderwijsdoeleinden.
Uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een speciale selectie gemaakt van televisie- en radioprogramma's of fragmenten, die ooit door de Publieke Omroepen zijn uitgezonden. Denk hierbij aan o.a. (jeugd)journaals, actualiteitenprogramma's en relevante documentaires.
Toegang buiten de campus: Kies 'Inloggen met Surf'.