LibGuides: UB-gids Griekse en Latijnse taal en cultuur: Databanken, woordenboeken en encyclopedieën

Algemene zoeksystemen

In deze lijst Algemene zoeksystemen vind je vakgebiedoverstijgende zoeksystemen waarin je veel nuttige bronnen voor Griekse en Latijnse taal en cultuur vindt. De zoeksystemen in deze lijst zijn niet speciaal op GLTC gericht. Je vindt via deze zoeksystemen daarom ook andere wetenschappelijke informatie. Als je wilt weten waarvoor een zoeksysteem relevant is, lees dan de beschrijving onder 'more'.

RUQuest This link opens in a new window Alle vakgebieden; tijdschriften, boeken, tijdschriftartikelen
RUQuest is een zoekmachine voor de collectie van de UB Nijmegen en voor collecties van andere bibliotheken wereldwijd.
RUQuest bevat gedrukte en digitale boeken, tijdschriften, tijdschriftartikelen, boekhoofdstukken en meer.
Fulltext publicaties zijn te openen via de knop Volledige tekst bekijken.
Tutorial: RUQuest
JSTOR This link opens in a new window Alle vakgebieden; tijdschriftartikelen

Doorzoekbaar archief van tijdschriftartikelen, waarin de artikelen online fulltext beschikbaar zijn vanaf de eerste jaargang van een tijdschrift tot drie vijf jaar geleden.
Zelfstudiemodule: How to search JSTOR
Gerelateerd archief: Periodicals Archive Online
Web of Science This link opens in a new window Alle vakgebieden; tijdschriftartikelen, conferentieverslagen, boeken en hoofdstukken uit boeken alsmede preprints, proefschriften en datasets

Het Web of Science van Clarivate Analytics bevat de Web of Science Core Collection (vanaf 1945-...) met verwijzingen naar internationale tijdschriftartikelen, conferentieverslagen, boeken en hoofdstukken uit boeken uit alle wetenschapsgebieden.
De gegevens van acht citatie-indexen zijn opgenomen:
- Science Citation Index Expanded
- Social Sciences Citation Index
- Arts and Humanities Citation Index
- Conference Proceedings Citation Index - Science (CPCI-S)
- Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities (CPCI-SSH)
- Book Citation Index - Science (BKCI-S)
- Book Citation Index - Social Science & Humanities (BKCI-SSH)
- Emerging Sources Citation Index
Chemische indexen:
- Current Chemical Reactions (CCR-EXPANDED)
- Index Chemicus (IC)
Bijzonder aan citatie-indexen is, dat kan worden opgezocht in welke later verschenen tijdschriftartikelen een publicatie wordt aangehaald.
Bereik: dagelijkse updates

Let op: Wanneer je als student/medewerker van de Radboud Universiteit/Radboudumc attenderingen creëert en/of bij het opslaan van informatie in Web of Science, vraagt Clarivate om een persoonlijk account aan te maken. Als je ervoor kiest om een persoonlijk account aan te maken, ligt de verantwoordelijkheid wat betreft deze Verwerking van Persoonsgegevens bij jou als student/medewerker zelf.

Zelfstudiemodule: Web of Science Help, Web of Science Platform: Training Resources
Gerelateerd: Journal Citation Reports

Vakspecifieke zoeksystemen

Onderstaande zoeksystemen zijn speciaal gericht op Griekse en Latijnse taal en cultuur, of een subvakgebied ervan.

Année Philologique This link opens in a new window Griekse en Latijnse oudheid, Bibliografie
L'Année Philologique bevat verwijzingen naar boeken, tijdschriftartikelen, artikelen in bundels en boekbesprekingen op het gebied van de Griekse en Romeinse oudheid.
Bibliotheca Teubneriana Latina (BTL) This link opens in a new window Latijnse teksten
De BTL geeft toegang tot alle Latijnse edities van de Bibliotheca Scriptorum Graecorum et Romanorum Teubneriana; van oudheid tot heden.
Brepolis Cross Database Search Tool This link opens in a new window
Deze databank doorzoekt alle databases van Brepols, onder andere de Library of Latin Texts, Library of Greek texts en de Database of Latin Dictionaries.
In Principio This link opens in a new window Latijnse teksten
Latijnse teksten uit oudheid tot en met de renaissance toegankelijk gemaakt op eerste woorden van de tekst.

Institutum Archaeologicum Germanicum bibliografisch zoeksysteem van het Duitse archeologische instituut

Library of Latin Texts - LLT-A This link opens in a new window Latijnse teksten, Kerkvaders
Concordantie op een groot aantal Latijnse teksten van de kerkvaders.
Zie ook: Library of Latin Texts - LLT-B
Library of Latin Texts - LLT-B This link opens in a new window Latijnse teksten, Kerkvaders
Concordantie op een groot aantal Latijnse teksten van de kerkvaders.
Zie ook: Library of Latin Texts - LLT-A

Loeb Classical Library teksten uit de Griekse en Latijnse Letterkunde met Engelse vertaling onder de auspiciën van de Harvard University

Patrologia Latina Database This link opens in a new window Database met teksten, Kerkvaders
De Patrologia Latina Database bevat werken van kerkvaders tussen 200 en 1216 in de editie van Jacques-Paul Migne uit de 19e eeuw.

Sources Chrétiennes Online Digital, searchable counterpart to "Sources Chrétiennes." Offers original Greek/Latin text side by side with the translation.

Thesaurus Linguae Graecae (TLG) This link opens in a new window Teksten , Grieks
Databank van de volledige elektronische teksten van nagenoeg alle Griekse schrijvers vanaf Homerus tot en met schrijvers uit de 6e eeuw na Christus, alsmede geselecteerde teksten van het Byzantijnse tijdperk.
Thesaurus Linguae Latinae (TLL) This link opens in a new window Woordenboek, Latijn
De Thesaurus Linguae Latina is een Latijns woordenboek over de periode van het Klassieke Latijn t/m 600 na Christus.
Trismegistos This link opens in a new window Bibliografisch bronnencorpus van de klassieke oudheid; voornamelijk papyri en inscripties.

Meer zoeksystemen, websites, etc. ►

Encyclopedieën

Online encyclopedieën op het gebied van Griekse en Latijnse taal en cultuur

Brill's New Pauly / Brill's Neue Pauly This link opens in a new window
Encyclopedie, Klassieke wereld
Brill's New Pauly is een encyclopedie over alle aspecten van de klassieke wereld (tweede millennium voor Christus tot 600-800 na Christus).
Jacoby Online This link opens in a new window
Griekse teksten, Vertalingen, Commentaren
Jacoby Online is een lopend online project dat tot doel heeft een geactualiseerde editie te bezorgen van de oorspronkelijke Fragmente der Griechischen Historiker van Felix Jacoby. Met herziene Griekse teksten, bijhorende Engelse vertalingen en geüpdatete commentaren.
Encyclopedia of Ancient Greek Language and Linguistics This link opens in a new window

Oxford Encyclopedia of ancient Greece and Rome
Dictonnaire des antiquités grecques et romaines
Paulys Realencyclopädie der classische Altertumswissenschaft
Who's Who in the Classical World Focusing exclusively on real people, this is a dictionary of ancient biography, covering Greek and Roman history and politics, literature, philosophy, science, and art.
The Grove Encyclopedia of Classical Art and Architecture
The Oxford Companion to Classical Literature
The Encyclopedia of Archaeological Sciences
The Encyclopedia of Ancient History

Woordenboeken

In deze lijst vind je woordenboeken voor het vertalen en interpreteren van teksten.

Woordenboek Latijn-Nederlands This link opens in a new window
Database of Latin Dictionaries (DLD) This link opens in a new window

Woordenboek Grieks
Woordenboek Latijn-Engels (Lewis and Short)
Woordenboek Engels-Latijn/ Latijn-Engels (Whitaker)
Logeion Een groot aantal woordenboeken Grieks en Latijn handig doorzoekbaar via 1 zoekbalk ( bijvoorbeeld Liddell and Scott’s Greek-English Lexicon (1940), Liddell and Scott’s Intermediate Greek Lexicon (1889), Autenrieth’s Homeric Dictionary (1891), Lewis & Short’s Latin-English Lexicon (1879), Lewis’s Elementary Latin Dictionary (1890), The Dictionary of Medieval Latin from British Sources (2013), DuCange (1887),Harper’s Dictionary of Classical Antiquities (1898), The Princeton Encyclopedia of Classical Sites (1976), en Smith’s Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890)
The Brill Dictionary of Ancient Greek The Brill Dictionary of Ancient Greek is the English translation of Franco Montanari’s Vocabolario della Lingua Greca. With 140,000 entries and new entries being added (online) on a regular basis, this is the most important modern dictionary for Ancient Greek and an invaluable tool for students and advanced scholars alike.

Van Dale online woordenboeken This link opens in a new window Woordenboeken
Van Dale online woordenboeken bevat:
- Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal - de Dikke Van Dale
- Van Dale Groot woordenboek Hedendaags Nederlands
- Van Dale Nederlands-Engels / Engels-Nederlands
- Van Dale Nederlands-Duits / Duits-Nederlands
- Van Dale Nederlands-Frans / Frans-Nederlands
- Van Dale Nederlands-Spaans / Spaans-Nederlands
- Van Dale Nederlands-Italiaans / Italiaans-Nederlands
- Van Dale Nederlands-Portugees / Portugees-Nederlands
- Van Dale Nederlands-Zweeds / Zweeds-Nederlands
- Van Dale Taalhandboek Nederlands
- Van Dale Taalhandboek Engels
- Synoniemen
- Spellinghulp
- Juridisch (Fockema Andreae's Juridisch woordenboek)
Etymologisch Woordenboek van het Nederlands This link opens in a new window