Skip to Main Content

Data Juridica: Artikel vinden

Module over Data Juridica met uitleg en oefeningen

Inleiding

Data Juridica is een zogenaamd bibliografisch bestand. Je vindt dus vaak alleen verwijzingen naar artikelen. Je zult dan moeten opzoeken of het tijdschrift waarin het artikel is verschenen in de bibliotheek beschikbaar is. Hoe je dat kunt doen staat hieronder beschreven.

Wanneer een recent artikel in een tijdschrift van Kluwer is verschenen, bevat de titelbeschrijving meestal een link waarmee direct doorgeklikt kan worden naar de full-text versie!

 Let op: 
Voor verwijzingen naar oudere uitgaven van Kluwer komt het vaak voor dat er geen links naar de full-text versie zijn gemaakt.

Voor gedrukte tijdschriften is de Plaatsingscode van belang. Deze geeft aan waar het tijdschrift staat in de bibliotheek. Vaak zal dit ts (de afkorting van tijdschrift) zijn. De lopende jaargang van een tijdschrift is te vinden op de begane grond, alfabetisch op titel. De oudere jaargangen staan in de benedenverdieping, eveneens alfabetisch op titel. Zie ook onze plattegrond.

Een tijdschrift vinden in de bibliotheek

Via de Website van de Bibliotheek Rechtsgeleerdheid vind je op de Home-pagina onder Snel naar en de pagina Juridische literatuur een link naar de Tijdschriftenlijst Bibliotheek Rechtsgeleerdheid. In deze lijst staan zowel gedrukte als elektronische tijdschriften. De publicaties zijn alfabetisch op titel gerangschikt.

Toelichting
Niet alle oudere jaargangen van gedrukte tijdschriften staan in de Bibliotheek Rechtsgeleerdheid en dus in deze tijdschriftenlijst. Mocht een jaargang niet hier beschikbaar zijn, kijk dan eens in RUQuest. Misschien staat het in het magazijn van de Centrale Bibliotheek.

 

Oefening
Zoek hieronder nog eens het tijdschrift NTFR op. Is het ook digitaal beschikbaar?

Klik hier voor het antwoord

Via de website van de Universiteitsbibliotheek, de Website van de Bibliotheek Rechtsgeleerdheid op de pagina Juridische literatuur én via RUQuest onder de tab Links vind je een link naar de eJournals a-z. Je kunt in deze lijsten bladeren, maar je hebt ook de mogelijkheid te zoeken naar een tijdschrift.

Waarschuwing
Niet alle Nederlandse juridische tijdschriften die digitaal beschikbaar zijn, zijn via de eJournals a-z te vinden. Raadpleeg ook de Tijdschriftenlijst Bibliotheek Rechtsgeleerdheid.

 

Oefening
Probeer maar eens het Tijdschrift voor sport en recht te vinden via eJournals a-z.1 Welke jaren zijn elektronisch beschikbaar?

Klik hier voor het antwoord


 1. Bevind je je buiten de campus?
 • Dan log je in via SURFconext
 • Selecteer Radboud University
 • Login met je RU-inloggegevens

Via de Website van de Bibliotheek Rechtsgeleerdheid vind je op de Home-pagina onder Snel naar en de pagina Juridische literatuur een link naar RUQuest. In RUQuest kun je zoeken naar gedrukte tijdschriften die in één van de vestigingen van de universiteitsbibliotheek aanwezig zijn en naar elektronische tijdschriften.

Waarschuwing

In de zoekbalk kun je titelwoorden van het tijdschrift intypen.
Tip
Via Geavanceerd zoeken kun je specifiek aangeven dat je wilt zoeken op woorden in de titel door Titel te kiezen.


Oefening
Kun je via de zoekbalk hieronder het tijdschrift 'Nederlands tijdschrift voor Europees recht' vinden in RUQuest?1 Welke jaren zijn aanwezig?

RUQuest, easy search all-in-one
 

Klik hier voor het antwoord

Nadat je hebt gezocht, krijg je veelal een lijst met korte titels te zien. Door op de gewenste titel te klikken kun je meer gegevens oproepen.

 • Is het tijdschrift elektronisch beschikbaar dan zie je de knop .
 • Is het tijdschrift gedrukt beschikbaar dan zie je onder Beschikbaarheid controleren de bibliotheeklocatie waar het tijdschrift te vinden is. Onder Signatuur zie je de plaatscode achter het liggende streepje staan.
  Voor de Bibliotheek Rechtsgeleerdheid is de plaatscode meestal ts. De tijdschriften staan alfabetisch op titel; de lopende jaargangen op de begane grond, de oudere jaargangen op de benedenverdieping.

 1. Bevind je je buiten de campus?
 • Dan log je in via SURFconext
 • Selecteer Radboud University
 • Login met je RU-inloggegevens