Het MLA-systeem is een set richtlijnen voor het opmaken van bronverwijzingen en bibliografieën, opgesteld door The Modern Language Association of America (MLA). De MLA-stijl wordt veel gebruikt binnen de geesteswetenschappen, met name door taal- en letterkundigen.
Deze gids is gebaseerd op de negende editie (2021) van het MLA-handboek. Dit boek is aanwezig in de universiteitsbibliotheek:
Meer nuttige tips en informatie zijn te vinden op het online MLA Style Center.
Literatuurverwijzingen​ zijn een essentieel onderdeel van wetenschappelijke publicaties en werkstukken.
Parafraseren of citeren
Je kunt de informatie uit een publicatie weergeven in eigen woorden (parafraseren) of je kunt letterlijk citeren. Dat laatste doe je spaarzaam. Als je letterlijk citeert, moet je duidelijk maken dat het om een letterlijke aanhaling gaat. Dat doe je door middel van aanhalingstekens of door je citaat in te springen (een blokcitaat) en door de pagina('s) te vermelden waarop het citaat te vinden is (zie ook: parafraseren en citeren).
Plagiaat
Als je in je tekst de ideeën van een andere auteur gebruikt zonder hierbij een goede bronvermelding te geven, dan maak je je schuldig aan plagiaat. Zorg daarom dat je altijd naar je bronnen verwijst.
Meer weten over plagiaat? Doe dan de e-learning: plagiaat - hoe vermijd je dat.
Er zijn meerdere programma's die je helpen bij het verwijzen naar literatuur in academische werkstukken en wetenschappelijke publicaties. Je maakt daarin een database van literatuurverwijzingen en kunt deze gebruiken voor het aanmaken van bronverwijzingen en een bibliografie in je tekstbestand.
De programma's zorgen ervoor dat er in de tekst volgens de correcte manier verwezen wordt en dat de bronnen die je in de tekst noemt goed opgemaakt in de bibliografie komen. Ze werken voor MLA-stijl, maar ook voor andere stijlen.
Bekende programma's hiervoor zijn: