Skip to Main Content

Verwijzen naar literatuur in MLA-stijl 9de editie

Wat is MLA?

Het MLA-systeem is een set richtlijnen voor het opmaken van bronverwijzingen en bibliografieën, opgesteld door The Modern Language Association of America (MLA). De MLA-stijl wordt veel gebruikt binnen de geesteswetenschappen, met name door taal- en letterkundigen.

Deze gids is gebaseerd op de negende editie (2021) van het MLA-handboek. Dit boek is aanwezig in de universiteitsbibliotheek:

Meer nuttige tips en informatie zijn te vinden op het online MLA Style Center.

Waarom verwijzen naar bronnen?

Literatuurverwijzingen​ zijn een essentieel onderdeel van wetenschappelijke publicaties en werkstukken.

  • Je geeft ermee aan dat de informatie die je gebruikt afkomstig is uit een andere bron.
  • Je doet dat op zo'n manier dat de lezer de bron kan vinden. Hij kan dan nagaan of je de informatie juist hebt weergegeven. Ook kan hij meer informatie vinden in de bron als hij daaraan behoefte heeft.

 

Parafraseren of citeren

Je kunt de informatie uit een publicatie weergeven in eigen woorden (parafraseren) of je kunt letterlijk citeren. Dat laatste doe je spaarzaam. Als je letterlijk citeert, moet je duidelijk maken dat het om een letterlijke aanhaling gaat. Dat doe je door middel van aanhalingstekens of door je citaat in te springen (een blokcitaat) en door de pagina('s) te vermelden waarop het citaat te vinden is (zie ook: parafraseren en citeren).

 

Plagiaat

Als je in je tekst de ideeën van een andere auteur gebruikt zonder hierbij een goede bronvermelding te geven, dan maak je je schuldig aan plagiaat. Zorg daarom dat je altijd naar je bronnen verwijst.

Meer weten over plagiaat? Doe dan de e-learning: plagiaat - hoe vermijd je dat.

Hulpmiddelen voor het verwijzen naar literatuur

Er zijn meerdere programma's die je helpen bij het verwijzen naar literatuur in academische werkstukken en wetenschappelijke publicaties. Je maakt daarin een database van literatuurverwijzingen en kunt deze gebruiken voor het aanmaken van bronverwijzingen en een bibliografie in je tekstbestand.

De programma's zorgen ervoor dat er in de tekst volgens de correcte manier verwezen wordt en dat de bronnen die je in de tekst noemt goed opgemaakt in de bibliografie komen. Ze werken voor MLA-stijl, maar ook voor andere stijlen.

Bekende programma's hiervoor zijn:

De Universiteitsbibliotheek organiseert regelmatig workshops EndNote, kosteloos voor studenten en medewerkers.

https://libcal.ru.nl/calendar/workshops/?cid=7228&t=g&d=0000-00-00&cal=7228&inc=0instructies-workshops/