Skip to Main Content

UB-gids Taalwetenschap: Waar vind je boeken in de Centrale Bibliotheek?

Alle UB-diensten en bronnen op het gebied van Taalwetenschap

Waar vind je boeken in de Centrale Bibliotheek?

Alle boeken in de Centrale Bibliotheek vind je via RUQuest. 
Je campuskaart is je lenerspas.
Boeken bevinden zich op verschillende locaties in het gebouw:

 • De Verdieping - Hier bevindt zich de collectie Geesteswetenschappen.
  Boeken zelf uit de kast halen, lenen via uitleenautomaat.
 • Gesloten magazijnen - Hier staan boeken van alle vakgebieden.
  Boeken aanvragen via RUQuest, lenen via uitleenautomaat.
 • Leeszaal - Hier vind je naslagwerken.
  Boeken zelf uit de kast halen, alleen ter inzage​.
 • Leeszaal Bijzondere Collecties - Hier kun je oude en zeldzame boeken inzien.
  Boeken aanvragen via RUQuest, alleen ter inzage.

Hoe werkt de LCC-indeling in De Verdieping?

De collecties van Geesteswetenschappen in De Verdieping staan in open opstelling (Open Stacks). Deze boeken zijn geplaatst volgens de Library of Congress Classification (LCC). Meer weten over hoe de LCC-indeling werkt, en hoe je een boek vindt in De Verdieping?

      E-learning module LCC: Collectie-indeling De Verdieping
 

Kastindeling LCC De Verdieping

In deze Engelstalige folders (pdf) vind je de globale kastindeling van de verschillende collectieonderdelen in De Verdieping. De collecties zijn ingedeeld volgens de Library of Congress Classification (LCC). 

Let op: de boekencollectie in De Verdieping is de collectie van Geesteswetenschappen, en een deel van Managementwetenschappen en Sociale Wetenschappen. Hoewel de LCC-classificatie alle vakgebieden beslaat, staat van sommige vakgebieden het grootste deel van de collectie in een andere bibliotheeklocatie, zoals van Rechten, Medische Wetenschappen en de Bètawetenschappen.

Een rondleiding door de Universiteitsbibliotheek

In de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen kun je niet alleen boeken lenen, (samen) studeren en relaxen; er zijn meer faciliteiten. Bekijk de virtuele rondleiding. 

Gesloten magazijnen

In de Gesloten magazijnen van de Centrale Bibliotheek staan boeken van alle vakgebieden, tijdschriften en kranten. Deze materialen kun je aanvragen via RUQuest.

De aangevraagde werken worden klaargelegd in de reserveringskast, links naast de Servicebalie (wanneer je pick-uplocatie Central Library kiest). Publicaties die zijn aangevraagd vóór 16.00 uur staan dezelfde dag klaar. Je ontvangt een e-mail wanneer je aangevraagde werk klaar ligt. 

Je kunt boeken zelf uitlenen via de leenautomaat, en inleveren bij de inleverautomaat. Let op: tijdschriften en kranten zijn niet uitleenbaar.

Alle informatie over lenen

Leeszaal

In de Leeszaal staan naslagwerken van verschillende vakgebieden. Je kunt de naslagwerken opzoeken in RUQuest; ze zijn herkenbaar aan een plaatscode die begint met Lz. De naslagwerken zijn niet uitleenbaar.

De collectie in de Leeszaal is ingedeeld volgens de Nederlandse Basisclassificatie. Op een van de kasten tegenover de ingang van de Leeszaal staat een bord met een plattegrond en de hoofdrubrieken. Of bekijk de hoofdrubrieken op Wikipedia.

Leeszaal Bijzondere Collecties

In de Studiezaal Erfgoedcollecties kun je alle boeken en tijdschriften tot en met 1900 inzien. Deze materialen staan in de gesloten magazijnen, en kun je aanvragen via RUQuest. Voor hulp bij het aanvragen kun je terecht bij de balie van de Bijzondere Collecties in de studiezaal.

De Studiezaal Erfgoedcollecties: UBN.1.05.D.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur.

Meer informatie over de Bijzondere Collecties is hier te vinden.