Skip to Main Content

Krantenartikelen zoeken

Welke kranten zitten er in Delpher?

Delpher bevat ruim 1,3 miljoen kranten uit de periode 1618-1995. Dit zijn voornamelijk landelijke en regionale Nederlandse kranten, maar ook kranten uit de Antillen, Suriname en Nederlands-Indië.
Er is een lijst met beschikbare kranten (pdf) in Delpher. Deze uitgebreide lijst geeft een goed beeld, maar is niet compleet.
Je kunt ook in het krantenoverzicht op titel zoeken om te zien of een krant beschikbaar is in Delpher, en welke jaargangen.

Delpher bevat gescande pagina's van kranten. Je ziet daardoor behalve het betreffende artikel ook eventuele afbeeldingen en de rest van de originele krantenpagina.

Basiscollectie kranten en Externe krantenbanken

De collectie Kranten is opgedeeld in de Basiscollectie en de collectie Externe Krantenbanken. De twee collecties hebben niet dezelfde zoekmogelijkheden; in de Basiscollectie kan op meer manieren gezocht worden dan in de collectie Externe Krantenbanken. Ze kunnen daarom ook niet tegelijktijdig worden doorzocht.
De zoektips in deze module hebben betrekking op zoeken in de basiscollectie.

Basiscollectie
De basiscollectie bevat ongeveer 15 miljoen krantenpagina’s uit Nederland, Nederlands-Indië, de Antillen, Amerika en Suriname van 1618 tot 2005.

Externe Krantenbanken

De collectie Externe Krantenbanken bestaat uit vijf regionale, online krantenbanken: Archief Eemland, Krantenbank Zeeland, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar en het Regionaal Archief Nijmegen.

Selecteer de collectie waarin je wil zoeken

Op de homepage open je het menu 'doorzoek alles', en selecteer 'Kranten' of 'Externe krantenbanken'.