UB-gids Medische Wetenschappen: Home

CINAHL is de Cumulative Index to Nursing & Allied Health Literature, dit is een database op het gebied van verpleegkunde en paramedische wetenschappen: o.a. ergotherapie, fysiotherapie, revalidatietherapie, logopedie.
Bereik: 1982 - heden, wekelijkse updates
Gerelateerde databases: PubMed, NAZ (verpleegkunde), PEDro (fysiotherapie)

Cochrane Library is gericht op klinisch onderzoek. De database bevat fulltext systematic reviews, controlled trials (CENTRAL) en health technology assessments (HTA) van hoge kwaliteit.
Bereik: 1992 - heden (Cochrane reviews) / 1946 - heden (CENTRAL), maandelijkse updates
Gerelateerde databases: PubMed / MEDLINE, Embase

Embase is één van de grootste databases voor biomedische artikelen. Vooral handig om literatuur te vinden over geneesmiddelen, chemicaliën en medische apparatuur. Vanaf 2010 worden ook de Medline records in de database opgenomen.
Bereik: 1974 - heden, dagelijkse updates (conference abstracts van 2009 heden)
Zelfstudiemodule: Embase LibGuide
Gerelateerde databases: PubMed / MEDLINE, Cochrane Library, Web of Science

Van tijdschriften in de Science Citation Index en de Social Sciences Citation Index worden grootheden gepubliceerd die te maken hebben met citaties van artikelen uit deze tijdschriften. De bekendste grootheid is de impactfactor die beschouwd kan worden als een maat voor het aantal citaties dat een artikel gemiddeld in een tijdschrift ontvangt.
Zelfstudie: Training video's
Gerelateerde database: Web of Science

MEDLINE is een biomedische databank, waarvan de inhoud praktisch gelijk is aan PubMed. Medline heeft een andere zoekinterface en meer geavanceerde zoekopties.
Bereik: 1946 - heden, dagelijkse updates
Gerelateerde databases: Embase, Cochrane Library, Web of Science

Uitgebreide database met internationale wetenschappelijke literatuur op het gebied van psychologie en van de psychologische aspecten van aanverwante disciplines zoals geneeskunde, psychiatrie, verpleegkunde, sociologie, onderwijs en opvoeding, farmacologie, fysiologie, taalkunde, communicatie en antropologie.
Bevat verwijzingen en abstracts:
- van artikelen uit meer dan 2.000 tijdschriften
- van proefschriften in meer dan 30 talen
- van Engelstalige boeken en boekhoofdstukken
Bereik: 1806 - heden, wekelijkse updates
Zelfstudiemodule: PsycINFO Basis
Gerelateerde databases: PubMed, Web of Science

PubMed is een gratis toegankelijke database en de meest geraadpleegde database voor biomedische artikelen. De inhoud is praktisch identiek aan Medline. PubMed heeft een andere zoekinterface en zoekmogelijkheden.
Bereik: 1946 - heden, dagelijkse updates
Zelfstudiemodules: PubMed Basis, PubMed Geavanceerd
Gerelateerde databases: Embase, Cochrane Library, Web of Science

RUQuest is een zoekmachine voor de collectie van de UB Nijmegen en voor collecties van andere bibliotheken wereldwijd.
RUQuest bevat gedrukte en digitale boeken, tijdschriften, tijdschriftartikelen, boekhoofdstukken en meer.
Fulltext publicaties zijn te openen via de knop Volledige tekst bekijken.
Tutorial: RUQuest

UpTodate is een database voor evidence-based klinische besluitvorming. Het bevat actuele en praktische informatie over de diagnostiek en behandeling van ziektes. Deze expert reviews zijn gebaseerd op een ruime selectie medische tijdschriften.
Gerelateerd: Cochrane Library, OMMBID, Harrison's Principles of Internal Medicine

Het Web of Science van Clarivate Analytics bevat verwijzingen naar internationale tijdschriftartikelen uit alle wetenschapsgebieden.
De gegevens van acht citatie-indexen zijn opgenomen:
- Science Citation Index Expanded
- Social Sciences Citation Index
- Arts and Humanities Citation Index
- Conference Proceedings Citation Index - Science (CPCI-S)
- Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities (CPCI-SSH)
- Book Citation Index - Science (BKCI-S)
- Book Citation Index - Social Science & Humanities (BKCI-SSH)
- Emerging Sources Citation Index
Chemische indexen:
- Current Chemical Reactions (CCR-EXPANDED)
- Index Chemicus (IC)
Bijzonder aan citatie-indexen is, dat kan worden opgezocht in welke later verschenen tijdschriftartikelen een publicatie wordt aangehaald.
Bereik: dagelijkse updates

Let op: Wanneer je als student/medewerker van de Radboud Universiteit/Radboudumc attenderingen creëert en/of bij het opslaan van informatie in Web of Science, vraagt Clarivate om een persoonlijk account aan te maken. Als je ervoor kiest om een persoonlijk account aan te maken, ligt de verantwoordelijkheid wat betreft deze Verwerking van Persoonsgegevens bij jou als student/medewerker zelf.

Zelfstudiemodule: Web of Science Help, Web of Science Platform: Training Resources
Gerelateerd: Journal Citation Reports

Acland's bestaat uit een serie van anatomielessen gegeven door dr. Robert Acland. De anatomische structuren worden getoond door middel van ongebalsemde preparaten. Online worden ook examens aangeboden (hiervoor is een persoonlijk account nodig geen extra kosten).
Gerelateerd: Sobotta - Atlas of Human Anatomy

Current Protocols in Cell Biology is een naslagwerk met veelgebruikte methodes voor het analyseren van de functie, locatie en structuur van moleculen, genen en cellen.
Gerelateerd: Current Protocols in Molecular Biology, Nature Protocols

Current Protocols in Molecular Biology is een naslagwerk met methodes voor het analyseren van DNA, RNA en eiwitten. De methodes variëren van PCR tot massa spectrometrie.
Gerelateerd:: Current Protocols in Cell Biology, Nature Protocols

Drugs in Pregnancy and Lactation geeft een A tot Z overzicht van geneesmiddelen (generieke naam) die gebruikt kunnen worden door zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Het bevat informatie over bekende en/of mogelijke bijwerkingen van het geneesmiddel op de foetus en of het geneesmiddel in moedermelk terechtkomt.

eLS (voorheen bekend als de Encyclopedia of Life Sciences) is een maandelijks geactualiseerd naslagwerk met meer dan 5000 peer-reviewed artikelen geschreven door experts in het veld. eLS artikelen verschaffen informatie, ook voor de niet-specialist, met inbegrip van biochemische en taxonomische informatie, acroniemen, synoniemen, eenheden en andere technische gegevens.
Gerelateerde bron: Encyclopedia of Life

In het Farmacotherapeutisch Kompas (FTK) staan alle in Nederland verkrijgbare geneesmiddelen, die geregistreerd staan als 'geneesmiddelen voor mensen' bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) of de European Medicines Agency (EMA) en vermeld staan in het Taxebestand van Z-Index. Het FTK wordt uitgegeven door Zorginstituut Nederland.

Harrison's Principles of Internal Medicine (20e druk) is een Amerikaans handboek op het gebied van interne geneeskunde. De teksten zijn aangevuld met (röntgen)fotos, illustraties, atlassen, tabellen en praktijkvideo's.

Klinische diagnostiek is een Nederlandstalige database op het gebied van de diagnostiek van ziektes. Het bevat informatie over o.a. differentiaal diagnoses en relevante laboratoriumonderzoeken. Zoek op ziekte, chemische stofnaam, ICPC-2 of ICD-10 code.