Skip to main content

Zotero: Verzamelen, Citeren & Refereren

RIS file

De meest eenvoudige manier om je referenties op te slaan, is door de RIS file te downloaden van e.g. het paper of journal dat opgenomen moet worden in je bibliotheek. Sleep deze file vervolgens in je Zotero overzicht zodat deze met één klik op de knop wordt toegevoegd aan je bestaande lijst. 

 

 

Opslaan van referenties

Met Zotero kun je referenties opslaan uit de meeste bibliotheekcatologi, databases en zelfs van websites zoals Amazon.com met één druk op de knop.

Zodra Zotero herkent dat je een boek, artikel of andere referentie aan het bekijken bent, zie je een icoontje in de adresbalk van je browser verschijnen.

Klik hier op zodat Zotero de referenties direct opslaat in je gewenste bibliotheek

Soms herkent Zotero meerdere referenties. In dit geval verschijnt er een map-icoontje waarna je kan selecteren welke specifieke referenties Zotero moet opslaan

 

 

 

Handmatig invoeren

Het handmatig invoeren van referenties in Zotero is erg eenvoudig. Er zijn slechts een aantal kleine stappen nodig om je bibliotheek op te vullen mocht de automatische toevoeging niet (naar wens) werken.

Druk op het groene plus symbool om handmatig een item toe te voegen. Je hebt de mogelijkheid uit verschillende bronsoorten zoals een wetenschappelijk artikel, boek, krant, document en vele andere. 

Met het toverstoksymbool kun je literatuur automatisch opslaan op basis van ISBN of DOI codes.

De knop met het notitieblaadje maakt het mogelijk een opmerking bij je referentie te plakken.

Met de paperclip kun je  documenten en andere bijlagen toevoegen.

Referenties opslaan

Organiseren van je collectie

Druk op de Zotero knop aan de onderzijde van je browser om de referentiebibliotheek te openen. 

Selecteer nu de folder met het groene plusteken om een nieuwe collectie te starten.

Deze collecties worden vaak aangemaakt voor één onderwerp of project zodat je alle referenties overzichtelijk bij elkaar kan houden.